loader
Foto

Galerie foto

„Caii sălbatici” ajung la Environmental Film Festival din Washington

„Caii sălbatici” ( Gone wild ),  documentarul regizorului Dan Curean, va fi proiectat în cadrul celei de-a 23-a ediții a Environmental Film Festival din Washington. Festivalul internațional se va desfășura între 17 și 29 martie.

 

Cu această producţie, Dan Curean a fost invitat de-a lungul timpului la mai multe festivaluri internaţionale şi a primit numeroase distincţii. El a luat, printre altele, premiul pentru documentar în cadrul secţiunii româneşti ProCult de la festivalul Medfilm Roma 2011, a fost premiat la Astra Film Festival de la Sibiu şi la Festivalul Internaţional de Film Documentar pe teme ecologice Ecofest de la Oradea.

Producţia a fost selectată şi la Festivalul Internaţional de Filme Documentare EBS din Seul, Coreea. Participarea la festivalul corean a fost practic finalizarea proiectului de master pe care omul de televiziune clujean l-a urmat în 2008 la Discovery Campus Master School, cel mai important program de training pentru film documentar din Europa.

Sute de spectatori din toată lumea au luat parte la proiecţia acestei producţii de televiziune şi au dialogat cu realizatorul pe tema filmului. “Caii sălbatici” a fost ales printre cele 10 producţii din secţiunea de concurs, din peste 700 de filme ce proveneau din 90 de ţări. Despre experienţa de la Seul, regizorul declara: “Filmele văzute de mine la Seul vin să confirme că şi în România facem muncă de calitate, dar şi că nu putem concura cu resursele puse la bătaie pentru producţiile din alte ţări.” El a recunoscut că participarea la festivalul din Coreea a fost un câştig şi doar pentru că a avut ocazia să cunoască reprezentanţi ai altor festivaluri unde filmul său ar putea concura în viitor.

“Caii sălbatici” este un film de autor realizat timp de 5 ani în Delta Dunării, cu sprijinul TVR Cluj. Regizorul Dan Curean susţine că a fost gândit şi pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra fenomenului sălbăticirii cailor din Delta Dunării. Regizorul povesteşte ce l-a inspirat să facă acest film:

„Am descoperit acest subiect întâmplător. În 2006 eram în Letea, filmam un episod al seriei de short film <Oameni din România>, o serie de clipuri despre comunităţi etnice pe care o făceam pentru TVR 2. Letea e un sat în care trăieşte o comunitate de ucrainieni haholi - cum se numesc ei. Într-o zi, de la băiatul gazdei la care eram cazaţi am aflat că nu ne mai poate fi ghid în acea zi fiindcă pleacă să prindă cai sălbatici. A venit firesc întrebarea: Ce cai sălbatici? Şi aşa am descoperit cu emoţie, ca şi când aş fi descoperit o comoară, povestea cailor sălbatici din Deltă”.

Ideea filmului a fost ca întreaga poveste să fie văzută prin ochii unui copil de 8 ani din Letea: " Povestea e perfect adevărată, nu e nimic regizat sau inventat, poate părea ficţionalizat felul în care eu, ca şi autor din afară, am citit şi interpretat faptele reale. De multe ori, realitatea e însă cea mai inventivă ficţiune".

 

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina

23:50 Ştiri pe scurt

 
Olimpiada Națională de Cofetărie-Patiserie și Brutărie, la Cluj-Napoca

Elevi din toată România s-au întrecut în creativitate și rețete inedite la Olimpiada Națională de Cofetărie-Patiserie și Brutărie, desfășurată la ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

„Cântec și poveste”, o ediție de colecție dedicată „Reginei cântecului popular maramureșean”

Vineri, 12 aprilie, de la ora 15:00, la TVR 3, v-am invitat să urmăriți o ediție specială a emisiunii „Cântec și Poveste”.  Am deschis ...

 

#tvrcluj