loader
Foto

Casa lui Avram Iancu de la Cluj a ajuns o ruină

Casa în care a trăit Avram Iancu în perioada studiilor de la Cluj se degradează pe zi ce trece. Cu toate că a fost declarată monument istoric, clădirea nu a fost reabilitată de zeci de ani. Municipalitatea promite că imobilul va fi refaţadizat în curând.

 

Situată pe strada cu acelaşi nume la numărul 17, casa în care Avram Iancu a locuit în perioada studiilor academice, între anii 1841-1844, arată ca o ruină. Proprietarii care locuiesc acolo de ani buni, spun că nu îşi permit să facă reabilitarea din banii lor, dar şi-ar dori ca imobilul să fie reparat printr-un program susţinut de autorităţile locale. Pe de altă parte, reabilitarea clădirii este întârziată de o procedură de revendicare şi de faptul că are mai mulţi proprietari.

Locatarii imobilului spun că nu este necesară numai reabilitarea clădirii, ci şi consolidarea ei. Situaţia a devenit chiar periculoasă pentru că au apărut crăpături în pereţi şi în pivniţă şi chiar deplasări de pereţi. Afară, de pe pereţii exteriori au căzut bucăţi din zid.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca promit că, în curând, monumentul istoric va fi reabilitat. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perşa, a declarat pentru TVR Cluj: “Anul acesta ne-am propus să demarăm lucrările de refaţadizare în centrul municipiului, în centrul istoric. Ca un prim  pas, chiar în această săptămână vom emite somaţii către proprietarii de clădiri aflate într-o stare avansată de degradare şi care prezintă pericol public.”

Şi clujenii sunt de părere că este inadmisibil ca imobilul să fie lăsat în paragină.

“Cu siguranţă clădirea ar trebui renovată. Este păcat şi pentru Cluj şi pentru eroul nostru şi pentru cei care trecem pe aici să arate în halul acesta.”

“Răspunsul este evident. Orice imobil istoric trebuie reabilitat.”

“Da, se pare că apreciem într-un mod original istoria şi oamenii care au făcut istorie. Cu siguranţă reprezintă un pericol, dar dincolo de asta e o dovadă a faptului că nu apreciem istoria şi pe cei care ne-au făcut ceea ce suntem acum.”

Acestea sunt părerile câtorva clujeni despre situaţia în care se află casa în care a trăit Avram Iancu.

Avram Iancu a venit la Cluj, în 1841, pentru studii. A urmat liceul Piarist Catolic, de pe Ulița Lupului, actuala stradă Mihai Kogălniceanu, după care a urmat studiile academice şi a locuit pe strada care, în prezent, îi poartă numele.

Avram Iancu a comandat, în 1849, armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

18:30 Retrospectiva ştirilor săptămânii (R)

- R (Reluare)

19:00 Cântec şi poveste

 

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în față” Loredana Corchiș va discuta cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

 

#tvrcluj