loader
Foto

Galerie foto

Cheia, satul în care oamenii se mută din case în containere

De ani de zile, oamenii din satul clujean Cheia se confruntă cu o problemă ce pare a nu îşi găsi soluţia - gospodăriile le-au fost distruse de trepidaţiile produse de cariera de piatră din zonă.

 

De-a lungul satului Cheia, aflat în imediata apropiere a oraşului Turda, pământul se despică distrugând totul în cale: case, gospodării, curţi, grajduri. Oamenii se simt neputincioşi în lupta cu pământul care o ia la vale. Casele se crapă, podelele se înclină ameninţător, animalele se agită în grajduri aflate într-un echilibru precar. Prima dată de aude zgomotul asurzitor al exploziei, apoi ecoul, iar după câteva momente încep trepidaţiile. Efectele se văd aproape imediat.

Deşi s-au obişnuit, ţăranii din Cheia trăiesc, zilnic, cu teama cumplită că următoarea explozie din cariera de piatră aflată în imediata apropiere le-ar putea distruge complet gospodăriile. Din păcate, aceştia nu au de ales pentru că nu au unde să se mute.

 

Oamenii spun că problemele au început acum patru ani. Atunci, o firmă a preluat cariera şi a demarat o exploatare intensivă.

În toată această situaţie dramatică, două familii par puţin mai norocoase decât celelalte. Lor le-au fost puse la dispoziţie patru containere unde îşi petrec nopţile fără frica de a se dărâma casele pe ele. Condiţiile sunt însă improprii. Aşa cum declara unul dintre beneficiarii unui container, ei nu pot face foc în interiorul barăcilor pe motiv că acestea ar putea fi degradate, şi nu pot avea confortul pe care îl oferă o casă.

 

Locuitorii din Cheia spun că li s-au promis locuri de casă într-o zonă a satului mai ferită de trepidaţii. Nu au primit însă nimic.

Situaţia din Cheia este cunoscută de Prefectura Cluj, de primarul comunei şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar soluţiile se lasă încă aşteptate.

1:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)

2:00 Telejurnal TVR 3 (R)

- R (Reluare)
 
Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

10 ani de studii indiene la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca | VIDEO

Este sărbătoare la Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Se împlinesc 10 ani de activitate.

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

V-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

 

#tvrcluj