loader
Foto

Codul Etic al cadrelor didactice, în dezbatere publică

Codul Etic al profesorului este susţinut de cadrele didactice şi de lideri sindicali. Aceştia spun că el este necesar, dar atrag atenţia asupra faptului că ar trebui stabilite obligaţii şi sancţiuni şi pentru elevi şi pentru părinţii acestora.

 

Proiectul Codului Etic al cadrelor didactice, aflat în dezbatere publică, nu îi mulţumeşte în totalitate pe reprezentanţii sindicali din învăţământ pentru că în conţinutul acestuia sunt prevăzute obligaţii şi sancţiuni doar pentru cadrele didactice.

Lucia Cojocaru, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat pentru TVR Cluj: “Codul Etic al cadrelor didactice trebuie analizat punctual. Există situaţii, de exemplu, când un cadrul didactic este agresat de către un părinte sau un elev. Cum se poate apăra acel cadru didactic? Prin urmare, aceste discuţii trebuie să genereze soluţii din partea federaţiei noastre, a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. S-au adus propuneri la acest Cod Etic, rămâne să avem o discuţie finală în care să fixăm răspunderile atât din partea cadrului didactic, cât şi a elevilor şi a părinţilor acestora.”

“Dezbaterea care se desfăşoară pe baza Codului Etic este binevenită. Aş dori ca, dacă se poate, toţi profesorii, cadrele didactice, să îşi spună părerea vizavi de comportamentul dascălului în şcoală. Evident, trebuie să ţinem cont şi de părerile părinţilor, a tuturor factorilor implicaţi în procesul de învăţământ”, consideră Radu Ioan Todea, directorul Liceului Teoretic “Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca.

Cadrele didactice sunt, însă, nemulţumite de unele prevederi. Printre acestea se numără şi faptul că profesorii nu vor mai avea voie să aibă la clasă rude sau propriul copil şi nu vor mai putea acorda meditaţii elevilor pe care îi au la clasă: "Sunt de acord cu educaţia unu la unu, dar, în situaţia actuală, s-ar putea să avem nişte probleme de morală din perspectiva modului în care s-a transformat aceasta sau cum este ea recompensată."

Ideea de a implementa un cod etic în învăţământ a luat naştere în urmă cu câţiva ani, însă nu a depăşit nici până azi stadiul de proiect. Prioritate a avut Strategia Anticorupţie în Educaţie aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013.

12:00 Transilvania culturala (R)

- R (Reluare)

13:00 TELEŞCOALA

 
Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

La o cafea cu Poliția Rutieră | VIDEO

La o cafea cu Poliția Rutieră | VIDEO

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Mai mulți motocicliști clujeni s-au reunit marți dimineață la o cafenea din oraș pentru a discuta cu politiștii de la Rutieră despre cele mai ...

 

#tvrcluj