loader
Foto

Dependenţa de jocurile de noroc, similară cu dependenţa de droguri

Viciul jocurilor de noroc în rândul tinerilor este tot mai puternic. Unu din cinci tineri care îşi pierd banii la jocurile de noroc ajung la tentative de suicid sau chiar să se sinucidă, spun specialiştii în domeniu.

 

În Cluj-Napoca, potrivit unui studiu realizat de Romanian Association for the Study of Gambling, aproape 4% dintre adolescenţi sunt dependenţi de jocurile de noroc, iar 15% dintre ei prezintă simptome care duc la dependenţă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.032 de adolescenţi din judeţele Harghita şi Cluj, cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani. Motivele dependenţei sunt numeroase: “La început câştigă şi apoi încep să piardă şi se înglodează în datorii. Apelează la cămătari, se simt ameninţaţi şi se izolează. De exemplu, adulţii ajung la divorţ sau chiar la închisoare pentru că ajung să comită fapte anti-sociale”, a declarat Viorel Lupu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Jocurilor de noroc.

În Cluj-Napoca, strada Fabricii este una dintre cele mai renumite zone pentru numărul mare de localuri în care se găsesc aparate cu jocuri de noroc. Doar pe această stradă sunt nu mai puţin de şase astfel de săli de jocuri, însă nu toate dintre acestea au afişat pe uşă un anunţ care să arate că accesul minorilor este interzis.

Jocurile de noroc sunt la fel de periculoase precum drogurile, mai spun specialiştii: “Este o dependenţă la fel de puternică ca cea de cocaină sau heroină. De fapt, şi modificările din creier sunt similare în timp ce joci”, mai spune Viorel Lupu.

Judeţul Cluj se situează la nivelul mediu pe ţară în ceea ce priveşte dependenţa de jocurile de noroc. Acest lucru înseamnă că aproape 3,5% dintre copii şi adolescenţi sunt dependenţi de jocurile de noroc.

10:00 Observator transilvan (R)

- R (Reluare)

11:00 Actual Regional (R)

(Transparențe) - R (Reluare)
 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj