loader
Foto

Eroii din Apuseni au fost decoraţi cu Crucea Arhiepiscopală

Cei unsprezece moţi din comuna Horea care au găsit victimele accidentului aviatic din Apuseni şi le-au acordat primul ajutor, au primit, ieri, la Alba Iulia, “Crucea Arhiepiscopală”, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor.

 

Dintre cei unsprezece salvatori, doar opt au fost prezenţi la slujbă, iar printre cei care au primit decoraţia s-au aflat Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu, care au ajuns primii la locul accidentului.

ÎPS Irineu, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba-Iulia, a motivat acordarea înaltei distincţii celor unsprezece salvatori pentru că au dovedit "iubire milostivă şi slujire de samaritean".

Pentru aceşti oameni simpli, primirea înaltei distincţii a însemnat un moment unic în viaţă, pe care au acceptat-o cu modestie şi cu recunoştinţă, primele lor gânduri îndreptându-se, şi în acele momente emoţionante, către victimele tragediei.

Grupul localnicilor din comuna Horea a sosit la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia în jurul orei 11.30. După liturghie, Înalt Prea Sfinţia Sa Irineu le-a înmânat distincţiile: “Aşa cum ştiţi, un avion s-a pierdut în ceaţă şi în frig. Şi, în cele din urmă, s-a prăbuşit. Cei şapte oameni, dintr-o dată, din salvatori au devenit victime. Şi s-au scufundat în întuneric, în frig, în cumplită suferinţă şi în disperare. Fiecare dintre ei aştepta salvatori. Atunci, Dumnezeu cel bun şi de oameni iubitor, în pronia sa, a dat gândul cel bun unor oameni din localitatea Horea care au lăsat totul şi au alergat în căutarea celor căzuţi şi i-au aflat. Unii au făcut foc din hainele lor pentru a-i încălzi, alţii i-au încălzit cu propriile lor haine, au plâns cu ei, i-au cărat în braţele lor şi i-au ajutat, dovedind iubire milostivă şi slujire de samaritean.”

La finalul scurtei festivităţi, preoţii şi credincioşii care au participat la slujbă le-au cântat moţilor eroi „La mulţi ani!”.

Sute de oameni i-au aplaudat pe salvatorii din Apuseni atât la intrarea, cât şi la ieşirea din Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia.

În timpul slujbei, preoţii au rostit o rugăciune de pomenire pentru pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. ÎPS Irineu a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor morţi în accident şi de iubire frăţească şi întărire pentru supravieţuitori.

5:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)

6:00 Jurnal Regional (R)

TVR Cluj - R (Reluare)
 

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în față” Loredana Corchiș va discuta cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

 

#tvrcluj