loader
Foto

Galerie foto

Încă un succes al chirurgului Teofil Lung

Operaţie unică în România, efectuată la Cluj-Napoca! Medicii de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială au îndepărtat o tumoare de pe limba unui pacient. Ei au reconstruit limba cu ajutorul unei bucăţi de muşchi de pe pectoralul pacientului.

 

Pacientul supus intervenţiei chirurgicale este un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Bucureşti. După 32 de şedinţe de chimioterapie tumoarea nu a reacţionat pozitiv, dimpotrivă, a crescut. Singura şansă a bărbatului a fost intervenţia chirurgicală, pe care nimeni nu s-a încumetat să o realizeze. Cu excepţia echipei de chirurgi clujeni condusă de profesorul Teofil Lung. Intervenţia a presupus scoaterea limbii în totalitate şi înlocuirea ei cu un muşchi din zona pectorală.

Ion Gheorghe este din Bucureşti şi, în anul 2013, a aflat că are o tumoare pe limbă. De atunci, viaţa i s-a schimbat radical. Bărbatul vorbea cu dificultate şi nu mai putea să mănânce: „Am început să mă simt foarte rău, am şi slăbit foarte mult, am ajuns la 90 şi ceva de kilograme şi, de vreo lună de zile, nu am mai putut să mănânc nimic. Nu am emoţii. Pentru ce să am? Pentru ce mi-am făcut cu mâna mea? Am fumat 30 de ani. Nu mai fumez în viaţa mea”, a declarat Ion Gheorghe.

Intervenţia chirurgicală a durat aproape nouă ore şi a decurs fără probleme. Medicii de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială din Cluj-Napoca au reuşit să extirpeze pacientului toată tumoare şi să îi salveze corzile vocale. Familia este fericită pentru că profesorul Teofil Lung a avut curajul să facă această intervenţie şi că totul s-a terminat cu bine.

După aproape nouă ore petrecute în sala de operaţie, chirurgul Teofil Lung spune că este obosit, dar fericit pentru că a reuşit să salveze viaţa pacientului Ion Gheorghe: „Am reuşit să-i păstrez corzile vocale. Asta va fi foarte bine pentru pacient, în viitor, pentru că va putea vorbi. Am reuşit să fac şi reconstrucţia limbii pentru că limba a fost scoasă în totalitate împreună cu o parte din osul mandibular.”

Soţia şi fiica pacientului şi-au petrecut ziua pe scările spitalului, dar acum sunt fericite că soţul şi tatăl lor a primit o noua şansă la viaţă.

Chirurgul Teofil Lung a mai efectuat de-a lungul carierei sale alte două intervenţii similare. Prima a avut loc în 1986, iar cea de a doua a fost efectuată acum 10 ani, la o pacientă care a reuşit să vorbească după 21 de zile de la operaţie. La o lună după intervenţia chirurgicală, femeia şi-a reluat alimentaţia normală.

21:30 Actual regional p.1 (R)

- R (Reluare)

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina
 
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Schengen și nu prea | VIDEO

Schengen și nu prea | VIDEO

publicat: marţi, 26 martie 2024

La finalul acestei luni, România va intra în spațiul aerian Schengen. Adulții care vor călători cu copii vor trebui să treaca totuși pe la ...

 

#tvrcluj