loader
Foto

La Cluj, fondurile sunt insuficiente pentru tratamentul virusului HIV

Cei 140 de pacienţi infectaţi cu HIV, din Cluj-Napoca, mai pot beneficia de tratament doar în următoarele zece zile.

 

Ca să nu întrerupă tratamentul bolnavilor, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca au cheltuit o parte din banii alocaţi pentru trimestrul al doilea.

Dacă în alte spitale din România tratamentul persoanelor cu HIV a fost întrerupt, la Cluj-Napoca acesta a continuat cu mari dificultăţi. Suma alocată pentru primul trimestru nu este suficientă dar, cu toate acestea, medicii au găsit câteva soluţii disperate.

Corina Itu, coordonatoarea Compartimentului Imunologic HIV-SIDA, a declarat pentru TVR Cluj: “Am folosit banii alocaţi pentru trimestrul 1 şi o parte din cei alocaţi pentru trimestrul al doilea. Urmează să facem comanda pentru banii restanţi aferenţi trimestrului doi. Sunt convinsă că se va rezolva această situaţie. Este în beneficiul pacienţilor. Schemele de tratament le schimbăm mai greu, dar dacă schema este eficientă este bine ca ea să fie continuată.”

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA nu sunt, însă, la fel de optimişti. “Problema e că banii sunt trimişi într-un mod greşit de către Ministerul Sănătăţii, implicit de către Ministerul Finanţelor. Banii sunt puţini, banii sunt aşezaţi greşit pe trimestre. Trimestrul 1 a fost nebugetat cu fonduri pentru cumpărarea tratamentului şi lucru acesta a generat mari probleme în achiziţia tratamentului, pacienţii fiind nevoiţi să întrerupă tratamentul”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Pentru tratamente nu există bani, iar de consiliere şi reorientare nici nu mai se discută. În această situaţie se află şi Asociaţia România Anti-SIDA (ARAS), filiala Cluj. Liana Velica, director executiv ARAS, declară: “În momentul acesta, asociaţia noastră nu mai are finanţare. Pe parcursul anilor, de când s-a înfiinţat, atât în Cluj, cât şi în alte judeţe, filialele asociaţiei au funcţionat cu finanţare internă.”

Tot ce a mai rămas la Cluj-Napoca din Asociaţia România Anti-SIDA este sediul clădirii. ARAS Cluj a luat fiinţă în anul 2005 şi era locul unde se desfăşurau programele de prevenire a infecţiei cu HIV, dar şi locul în care era promovată sprijinirea şi toleranţa faţă de persoanele care erau deja infectate. Toate acestea până în anul 2013 când ARAS Cluj şi-a încetat activitatea din lipsă de fonduri.

La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Sănătăţii a alocat suplimentar banii pentru primul trimestrul, aproape 39 de milioane de lei,  din bugetele altor programe. Banii ar urma să ajungă săptămâna aceasta la spitale.

 

10:00 Observator transilvan (R)

- R (Reluare)

11:00 Actual Regional (R)

(Transparente)-R (Reluare)
 

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre muzică din alte vremuri, la

Muzică şi poveşti savuroase sâmbătă şi duminică, de la ora 15:00, la TVR Cluj, la "Transilvania Culturală". Pe net la aceleaşi ore: ...

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

 

#tvrcluj