loader
Foto

Opera Română din Cluj-Napoca, în paragină

Mucegai, igrasie şi bucăţi de perete căzut. Aşa se poate descrie interiorul clădirii care adăposteşte Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj. De bani pentru reabilitare de la Ministerul Culturii nici nu se pune problema.

 

Deşi clădirea Operei Române din Cluj-Napoca face parte din patromoniul UNESCO, bani pentru lucrări de renovare nu sunt. Aşa că, o asociaţie din Cluj-Napoca încearcă să contribuie cum poate la renovarea interiorului Operei clujene.

Ridicată în 1906, clădirea a suportat anumite renovări, acum trei ani, însă doar la partea exterioară. Deşi în 2008 Ministerul Culturii a aprobat restaurarea clădirii, banii n-au mai ajuns la Cluj.

Mircea Rus, purtător de cuvânt al Operei Române din Cluj-Napoca, a declarat pentru TVR Cluj: “A existat aprobarea restaurării acestei clădiri, însă niciodată banii nu au mai ajuns conform acelei decizii de restaurare. Ştiu că ministerul a investit bani în Opera de la Iaşi, care a fost restaurată complet şi arată superb, şi care se laudă cu o scenă rotativă funcţională, ceea ce nu e puţin lucru, ştiu că au început lucrări masive de reparaţii la Opera Naţională din Bucureşti. Din păcate, noi nu suntem într-o situaţie atât de fericită, deşi vorbim despre un patrimoniu de categoria A, aflat în atenţia UNESCO.”

Clădirea este vizitată periodic şi de foarte mulţi turişti străini, lucru care îi face pe reprezentanţii Operei să fie stânjeniţi de starea în care se află acest monument reprezentativ pentru Cluj-Napoca.

“Nu suntem foarte încântaţi să prezentăm turiştilor clădirea în stadiul în care se află, deşi suntem din ce în ce mai des solicitaţi de grupuri de turişti, foarte mulţi străini, să facă un tur al clădirii”, a completat Mircea Rus, purtător de cuvânt al Operei Române din Cluj-Napoca.

Preocupaţi de starea Operei clujene, mai mulţi medici şi profesori au înfiinţat Asociaţia “Fidelia - Bucuria Operei”, prin care încearcă să adune bani pentru a ajuta instituţia de cultură.

Tiberiu Maior, vicepreşedintele Asociaţiei “Fidelia - Bucuria Operei” a făcut publice intenţiile asociaţiei: “Avem în plan proiecte clare, concrete, proiecte de amenajare şi renovare în interiorul clădirii. Mai dorim să punem sigla Operei pe faţada teatrului. Încercăm să facem cât de mult putem, dar ne bazăm foarte, foarte mult şi pe acea facilitate fiscală, respectiv redirecţionarea celor două procente din impozitul pe venit.”

Opera Naţională din Cluj se află în subordinea Ministerului Culturii.

20:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)

21:00 Jurnal Regional (R)

TVR Cluj - R (Reluare)
 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj