loader
Foto

Serviciul RoboBraille, o premieră în România, s-a lansat la Cluj

La Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca s-a lansat RoboBraille, un serviciu care transformă în mod automat documentele de pe calculator în materiale audio sau în limbaj Braille.

 

În funcţie de dimensiune, materialul poate fi transformat prin intermediul RoboBraille în câteva minute sau chiar secunde. Astfel, “cititul” devine mult mai accesibil pentru nevăzători.

RoboBraille este un serviciu de e-mail și web-based care transformă în mod automat documentele de pe calculator în materiale audio sau în limbaj Braille pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Creat în Danemarca, în anul 2004, serviciul RoboBraille este gratuit şi poate fi utilizat la orice oră, atât de persoanele cu deficienţe de vedere, cât şi de cele care au probleme cu cititul sau dislexie.

Lars Ballieu Christensen, inventatorul RoboBraille, a declarat: “Sunt numeroase diferenţe între RoboBraille şi alte soft-uri folosite de nevăzători. Acesta este un serviciu care se foloseşte doar pe internet, deci nu trebuie să fie instalat un program pe calculator. RoboBraille nu converteşte textul în format audio, ci converteşte textul în limbaj Braille, în audio şi chiar în cărţi audio. Textul este transformat în formate uşor de utilizat de către nevăzători şi în mai multe limbi străine.”

Cei care vor să folosească serviciul RoboBraille nu au nevoie de un cont special, tot ce trebuie să facă este să încarce documentul pe care vor să-l citească pe site şi să aleagă varianta în care doresc să  fie convertit: audio sau limbaj Braille.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj este primul din România care beneficiază de acest serviciu. RoboBraille vine odată cu o imprimantă Braille pe care campania iniţiată de TVR Cluj şi Clubul “Clujul Pedalează” a reuşit să o aducă elevilor nevăzători.

RoboBraille a ajuns în România pe baza unui proiect european în valoare de 500.000 de euro. Proiectul va fi implementat şi în Ungaria şi Bulgaria.

13:00 TELEŞCOALA

14:00 Telejurnal

 

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre muzică din alte vremuri, la

Muzică şi poveşti savuroase sâmbătă şi duminică, de la ora 15:00, la TVR Cluj, la "Transilvania Culturală". Pe net la aceleaşi ore: ...

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

 

#tvrcluj