loader
Foto

Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii

Medicii de familie trag un semnal de alarmă şi spun că este foarte important ca vaccinările să fie făcute. Însă, de teama unor efecte secundare, tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii.

 

În urma acestui adevărat fenomen de a nu fi de acord cu vaccinările, specialiştii recomandă părinţilor să se informeze şi să nu se încreadă în articolele apărute pe internet. Potrivit legislaţiei, în România vaccinarea este gratuită, dar nu este obligatorie, părinţii nefiind obligaţi să-şi imunizeze copiii.

Dr. Ligia Daniela Blaga, medic primar pediatru şi neonatolog, a declarat: “În ultima perioadă, numărul părinţilor care refuză vaccinarea este tot mai mare.”

Adela este mama a patru copii şi refuză să-i mai vaccineze după ce una dintre fetiţele ei s-a îmbolnăvit la maternitate imediat după ce i s-a făcut vaccinul: “Unul dintre copiii mei a făcut hepatită cu virus necunoscut după vaccinul de hepatită B din maternitate. Am dat de un medic care ne-a spus că este din cauza vaccinului şi am dat, de asemenea, de un alt medic care mi-a zis că nu este din cauza vaccinului. Fiind contrariată, am început să cercetez. Am căutat pe internet mai multe informaţii despre vaccinuri şi m-am uitat cu mai multă atenţie la efectele adverse ale vaccinurilor. Am hotărât să nu mai permit vaccinarea copiilor mei.”

Unii medici susţin că este foarte important ca fiecare copil să fie vaccinat şi că articolele scrise pe internet care condamnă această măsură profilactică sunt doar nişte dezinformări: “Hotărârea unui părinte de a refuza vaccinarea nu vizează numai propriul copil pe care îl privează de o protecţie de foarte bună calitate şi care poate fi vitală. Recomandarea de refuzare a vaccinului ar trebui să fie rezultatul unei discuţii cu medicul”, a declarat dr. Ioan Stelian Bocşan de la catedra de Epidemiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţeganu” din Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, unii medici atrag atenţia asupra pericolelor la care părinţii îşi expun copiii prin vaccinare şi că multe boli apar chiar datorită vaccinului.

Este şi opinia medicală a doctorului Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinică şi alergologie: “Vaccinarea are efecte negative chiar şi asupra unui sistem imunitar sănătos. Fac parte din categoria scepticilor, bazându-mă pe o serie de informaţii medicale şi pe rezultatele cercetărilor specialiştilor din lumea întreagă, care au observat că nu întotdeauna un vaccin poate fi de folos, ci dimpotrivă. De altfel, în practica medicală am întâlnit numeroase cazuri în care vaccinurile au făcut mai mult rău decât bine pacienţilor.”

În fiecare an, ultima săptămână a lunii aprilie este  “Săptămâna Internaţională a Vaccinării”. Campaniile organizate cu aceasta ocazie îşi propun să informeze populaţia asupra importanţei vaccinării la nivel mondial.

16:00 Observator transilvan

17:00 Ştiinţă şi cunoaştere

 

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în față” Loredana Corchiș va discuta cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

 

#tvrcluj