loader
Foto

TVR Cluj, exemplu de bune practici jurnalistice

Consiliul Naţional al Audiovizualului a inclus jurnalul de ştiri al TVR Cluj tradus în limbaj mimico-gestual în manualul de bune practici pentru instituţiile de presă audio-vizuală din România.  Jurnalul respectiv este singurul de acest fel din peisajul media autohton.

 

Nu este însă singurul aspect care deosebeşte acest proiect de altele din peisajul media românesc. Translatorii implicaţi fac acest lucru în mod voluntar. Un exemplu este  Raluca Nechit care, de luni până vineri, este psihopedagog la un liceu destinat copiilor cu nevoi speciale.

În weekend, traduce ştirile TVR Cluj pentru persoanele cu deficienţe de vorbire şi auz. Raluca Nechit este membru al Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual, asociaţie care s-a alăturat proiectului iniţiat încă din 2011 de studioul TVR din Cluj.

Pentru că ştiu foarte bine ce înseamnă să nu înţelegi informaţiile de multe ori importante transmise la televizor, membrii asociaţiei au acceptat imediat propunerea. Au ales doi voluntari care, weekend de weekend, traduc textele ştirilor. Un alt voluntar este  Anca Chifor. Chiar dacă nu caştigă bani din aceast proiect, Anca îşi face cu drag meseria.

Ştirile studioului TVR Cluj sunt un pas mic, dar important, prin care oamenii cu deficienţe sunt mai integraţi. Voluntarii implicaţi speră că, astfel, promovarea limbii semnelor să fie accesibilă pentru un număr cât mai mare de persoane cu deficienţe de auz, pentru că şi ei, ca toţi ceilalţi, au nevoie de informaţie.

 

21:30 Poveștile lu’ Pilu (R)

- R (Reluare)

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina
 

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în față” Loredana Corchiș va discuta cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

 

#tvrcluj