loader
Foto

“Balul Operei 2014”, fast în atmosferă rusească

Opera şi baletul rusesc au fost vedetele celei de-a 19-a ediţii a “Balului Operei” din Cluj-Napoca. “Prinţul Igor” şi “Lacul lebedelor”, celebrele opere ale compozitorilor ruşi Mussorgsky şi Ceaikovski, au încântat publicul clujean.

 

În prima seară a balului, pe covorul roşu şi-au etalat ţinutele numeroşi politicieni, oameni de afaceri, artişti, academicieni, persoane publice, reprezentanţi ai autorităţilor locale. Cea de-a 19-a ediţie a “Balului Operei” a readus în lumina reflectoarelor cultura rusească, despre care organizatorii spun că este o sursă inepuizabilă de inspiraţie.

Matei Miko, organizatorul “Balului Operei 2014”, a declarat pentru TVR Cluj: “În fiecare an, Balul Operei îşi trage seva dintr-un anumit cerc cultural. Iar anul acesta a venit rândul acestui mare rezervor de cultură muzicală care este cultura rusă.”

Balul a debutat cu două opere ruseşti,  “Prinţul Igor” şi “Lacul lebedelor”, celebrele opere ale compozitorilor ruşi Modest Mussorgsky şi Piotr Ilici Ceaikovski.

Tema rusească a fost prezentă şi în deja obişnuita prezentare de modă, semnată de Cătălin Botezatu. Acesta a adus pe scena Operei Române din Cluj o colecţie deosebită, intitulată “Ţarina”.

Momentele artistice au continuat şi în a doua seară a balului. De data aceasta, a urcat pe scenă virtuozul naist Nicolae Voiculeţ, cu un spectacol intitulat “100 de ani - Maria Tănase.”

Invitatul special din acest an a fost regizorul scoţian Mick Davis care a fost impresionat de “Balul Operei”, dar şi de clădirea Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, care a găzduit evenimentul: „A fost un bal frumos. Totul a fost într-o temă rusească, a fost minunat. Mi-a plăcut foarte mult baletul. Opera, în schimb, nu este atât de uşoară pentru mine. Îmi place mai mult muzica decât vocea. Mi-a plăcut, iarăşi, că au fost premiaţi români pentru binele adus ţării lor.”

La ediţia din acest an, pe lângă premiile şi diplomele oferite personalităţilor clujene, moţii salvatori din Apuseni au fost şi ei răsplătiţi pentru actul lor de curaj şi solidaritate. Premiul a fost ridicat de primarii comunelor Horea şi Beliş. De asemenea, Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sîngelui artificial, a primit titlul de “Senior al Cetăţii”, iar poetul Ion Mureşan pe cel de “Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj".

 

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina

23:50 Ştiri pe scurt (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj