loader
Foto

“Caii sălbatici”, la festivalul internaţional de film documentar de la Seul

Cunoscuta producţie a omului de televiziune clujean Dan Curean a fost selectată la Festivalul Internaţional de Filme Documentare EBS din Seul, Coreea.

 

“Caii sălbatici”(“Gone wild”) este un film de autor realizat timp de 5 ani în Delta Dunării cu care Dan Curean a câştigat deja premii la Astra Film Festival de la Sibiu şi la festivalul internaţional de film documentar pe teme ecologice Ecofest de la Oradea.

"Am descoperit acest subiect întâmplător. În 2006 eram în Letea , filmam un episod al seriei de short film Oameni din România, o serie de clipuri despre comunităţi etnice pe care o făceam pentru TVR 2. Letea e un sat în care trăieşte o comunitate de ucrainieni, haholi cum se numesc ei. Într-o zi, de la băiatul gazdei la care eram cazaţi am aflat că nu ne mai poate fi ghid în acea zi fiindcă pleacă să prindă cai sălbatici. A venit firesc întrebarea Ce cai sălbatici ? şi aşa am descoperit cu emoţie, ca şi când aş fi descoperit o comoară, povestea cailor sălbatici din Deltă", îşi aminteşte Dan Curean.

"Lumea văzută prin ochii unui copil de 8 ani  din sat, asta e ideea filmului. Povestea e perfect adevărată, nu e nimic regizat sau inventat, poate părea fictionalizat felul în care eu, ca şi autor din afară, am citit şi interpretat faptele reale. De multe ori, realitatea e însă cea mai inventivă ficţiune" declara Dan Curean într-un interviu din 2011 pentru totb.ro.

Participarea la festivalul corean este practic finalizarea proiectului de master pe care omul de televiziune clujean l-a urmat în 2008 la Discovery Campus Master School, cel mai important program de training pentru film documentar din Europa.

“Caii sălbatici” este un documentar realizat cu sprijinul TVR Cluj despre care Dan Curean susţine că a fost gândit şi pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra fenomenului sălbăticirii cailor din Delta Dunării.

18:00 Jurnal Regional (R)

TVR Cluj - direct (cu traducere mimico-gestuală) (Reluare)

18:30 Actual regional p.1 (R)

- direct (Reluare)
 
10 ani de studii indiene la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca | VIDEO

Este sărbătoare la Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Se împlinesc 10 ani de activitate.

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

V-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în Față” Loredana Corchiș a discutat cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

 

#tvrcluj