loader
Foto

Caravana TVR 3 ajunge la Gherla, fostă Armenopolis

Caravana TVR 3 din 12 iulie ne propune o incursiune la Gherla, fostă Armenopolis, cu ocazia celei mai însemnate sărbători spirituale a armenilor de pretutindeni: Sfântul Grigore Luminătorul.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cel mai important eveniment din istoria armenilor din Transilvania este întemeierea, în anul 1700, a localității Armenopolis, lângă satul Gherla din judeţul Cluj. Armenii locuiau deja aici din 1672 și, cu aprobarea, de la Viena, a Împăratului Leopold I (1657-1705), au construit acest oraș armenesc plătind suma de 25.000 florini.

În fiecare an, la 20 iunie, armeni din întreaga ţară vin la Gherla pentru marea sărbatoare a Sfântului Grigore Luminătorul. Evenimentul din acest an a inclus lansări de carte, expoziţii, proiecţie de film, un concert şi un ospăţ tradiţional.

Alături de echipa TVR Cluj, au fost prezenţi la eveniment primarul municipiului Gherla, Emil Sabo, dar si preşedintele Uniunii Armenilor din România-filiala Gherla, Ioan Estegar.

Din emisiunea Caravana TVR 3 aflăm de la doi tineri armeni, unul din România, Eduard Antonian, şi unul din Armenia, Arsen Arzumanyan, ce inseamnă tradiţiile, cum îşi asumă armenismul tinerii şi care sunt căile de urmat pentru a păstra legăturile dintre armenii din Armenia şi numeroasa diasporă.

Ediţia din 12 iulie a emisiunii Caravana TVR 3 se difuzează la TVR 3 începând cu ora 17:00.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

7:00 Telejurnal matinal

- simultan TVR 1

8:50 Carte de citire

 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj