loader
Foto

Cel mai vândut pictor român, Nicolae Maniu, revine acasă

Marele pictor Nicolae Maniu, cel mai vândut pictor român, revine acasă. Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, între 12 aprilie  şi 25 mai, expoziţia „Jubileu - Nicolae Maniu”. Evenimentul este parte a programului „Artişti de marcă ai Clujului”.

 

La aproape două decenii de la prima sa expoziţie personală organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, publicul va putea admira o selecţie de 92 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din 15 colecţii particulare din Germania şi România, precum şi cinci sculpturi în bronz. Acestea sunt semnificative pentru toate etapele de creaţie ale artistului Nicolae Maniu. Este cea mai mare expoziţie din viaţa pictorului şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor.

„Revenirea acasă este, întotdeauna, o mare bucurie pentru mine. Nu numai călătoria, ci şi scopul acestei reveniri sunt importante. Este cea mai mare expoziţie din viaţa mea, ca număr de lucrări şi punere în pagină a parcursului meu, de la debut până în prezent”, a declarat Nicolae Maniu.

Printre lucrările din expoziţie se regăsesc primul tablou în ulei al pictorului -o copie după Nicolae Grigorescu realizată la 15 ani-, cel mai recent tablou, creat în octombrie 2013 şi intitulat „Ultima cruciadă”, precum şi impresionantele „Poarta Purgatoriului”, „Sub semnul Vărsătorului”, „Vise interferente”, „Tentaţia convertirii” sau „Capcana de îngeri”.

Nicolae Maniu s-a născut în urmă cu 70 de ani, în Turda, şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secţia sculptură. A început să practice pictura, ajungând în scurtă vreme la o concepţie artistică proprie a spaţiului pictural pe care o va păstra pe întreg parcursul carierei sale. Din 1993, Nicolae Maniu trăieşte la Paris. Lucrările sale sunt expuse în toată lumea.

7:30 Cap de afiş (R)

- R (Reluare)

8:30 Linii de dialog (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj