loader
Foto

Cercetătorii clujeni experimentează o metodă de distrugere a celulelor canceroase cu nanoparticule de aur

Cercetarea cu nanoparticule de aur împotriva celulelor canceroase a început în urmă cu doi ani. O echipă a Centrului de Nanomedicină al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor” din Cluj-Napoca susţine că metoda constă în distrugerea celulelor canceroase, nu şi a celor normale.

 

Diferitele tipuri de cancer ar putea fi tratate, în viitorul apropiat, cu ajutorul unei noi metode experimentată de cercetătorii clujeni. Nanoparticulele de aur ar putea acţiona asupra celulelor canceroase din organism, distrugându-le complet. Cercetători de la Centrul de Nanomedicină al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor” din Cluj-Napoca au început în urmă cu doi ani un studiu de cercetare legat de aplicaţiile nanoparticulelor de aur în tratamentul cancerului hepatic, care ar putea reprezenta o nouă şansă pentru pacienţi. Nanoparticulele de aur sunt de 1.000 de ori mai mici decât diametrul firului de păr.

Prof. dr. Cornel Iancu, specialist în domenii precum chirurgia ficatului şi a căilor biliare, chirurgia colonului, chirurgia stomacului, chirurgia pancreasului şi reintervenţii pentru patologie benignă sau malignă, a declarat pentru TVR Cluj: “Această distrugere a celulelor canceroase este realizată prin încălzirea nanoparticulelor de aur care sunt foarte bine tolerate de organism. Ele sunt biocompatibile şi nu manifestă toxicitate pentru organismul uman. Prin iradierea acestor nanoparticule de aur cu diferite surse -de radiofrecvenţă sau de laser, în cazul nostru-, prin supraîncălzire, celulele în care sunt internalizate aceste nanoparticule se distrug şi, astfel, se produce o necroză. Producându-se această necroză, se produce şi moartea celulei canceroase.”

Cercetările sunt în curs de derulare, însă specialiştii speră să obţină rezultatele dorite. “Sperăm ca după crearea modelului tumoral şi administrarea tratamentului pe care l-am imaginat, sintetizat şi standardizat, să obţinem o reducţie tumorală importantă şi, deci, un tratament eficient, fără efecte nocive ori necrotice pe ţesutul normal. Finalul proiectului va fi 2015, iar atunci vom aduna toate datele pe care le avem. Experimentele pe oameni sunt scopul final, dar pentru a iniţia astfel de proceduri este nevoie de mult mai multe teste şi aprobări. Experimentele pe animale au început şi se vor derula până la sfârşitul acestui an, urmând ca anul viitor să alegem soluţiile identificate. În urma experimentelor pe cobai, am constatat că tumorile s-au redus, iar munca noastră este de a îmbunătăţi efectul obţinut”, a declarat Teodora Mocan, cercetător în cadrul proiectului.

În  medicina actuală, tratarea cancerului se bazează, în principal, pe chimioterapie. Chirurgii susţin, însă, că demersul cercetătorilor clujeni este de bun augur.

Patriciu Achimaş-Cadariu, managerul Institutului Oncologic “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca, se anunţă optimist în ceea ce priveşte noua metodă aflată în plin proces de cercetare: “Cu siguranţă este o tehnologie promiţătoare şi ne dorim să aibă succes. Să avem cu toţii succes în îmbunătăţirea tratamentului cancerului.”

Proiectul beneficiază de un grant de finanţare din partea Ministerului Sănătăţii în valoare de două milioane de lei şi se va încheia în 2015.

6:30 Poveștile lu’ Pilu (R)

- R (Reluare)

7:00 Legal 100% (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj