loader
Foto

Cinefilii orădeni așteptați la Festivalul Internaţional de Film Transilvania | VIDEO

A treia ediție a evenimentului va avea loc între 2 - 4 octombrie și va cuprinde, cele mai apreciate filme românești recent lansate, cine-concerte și dezbateri cu creatorii lor, dar și proiecții de filme pentru copii și adolescenți.

 

Evenimentul propune atât proiecții în aer liber, cât și proiecții indoor. Din prima categorie fac parte filmele care vor rula în fiecare seară în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate. Proiecții speciale vor mai avea loc și în sălile Teatrului Regina Maria și ale Filarmonicii de Stat din Oradea, iar cine-concertele vor fi găzduite de Casa de Cultură a Sindicatelor - o locație generoasă pe care organizatorii sunt onorați să o adauge pentru prima dată pe harta festivalului.

"Cele mai aşteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producţiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. (...) Toate evenimentele incluse în programul TIFF Oradea vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranţă şi distanţare fizică în vigoare", se arată într-un comunicat al TIFF, remis AGERPRES.

Programul primei zile de festival cuprinde trei filme de impact, care vor rula la Teatrul Regina Maria.

Astfel, de la ora 15.30 va putea fi vizionată pelicula "Ivana cea Groaznică", povestea neconvențională despre apartenență și dor, spusă cu umor şi tandreţe de regizoarea şi protagonista filmului, Ivana Mladenović.

De la ora 18.00, va avea loc proiecția filmului “5 minute”, o peliculă inspirată din realitate ce se bazează pe intervenția Jandarmeriei în cazul conflictului de la Muzeul Ţăranului Român, când un grup de protestatari a întrerupt proiecţia unui film LGBT. În urma conflictului, un tânăr a fost rănit și a ajuns la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi (Nicu Holban) în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.

Seara se va încheia cu o întâlnire cu publicului cu producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, după proiecția documentarului "Acasă" în regia lui Radu Ciorniciuc, programat să ruleze la ora 20.30. Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului pentru imagine la Sundance.

Radu Ciorniciuc urmărește empatic, în documentarul său de debut, povestea unei familii nevoite să se adapteze unei noi vieți și care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.

Filmul documentar Profu’, în regia lui Alex Brendea, declarat Cel mai bun documentar românesc în cadrul Astra Film Festival 2019, deschide ce-a de-a doua zi de festival, fiind programat de la ora 18.00 la Teatrul Regia Maria.

Pelicula este un portret intim, autentic și plin de umor, al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. Documentarul realizat de tânărul regizor Alex Brendea dezvăluie prin persoana profesorului tarele sistemului de învățământ, ce înseamnă munca făcută cu pasiune și lecțiile de viață pentru viitor.

De la ora 20.30, va rula în aceeași locație pelicula "Şi atunci... ce e libertatea?" în regia lui Andrei Zincă, câştigătorul Premiului Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea "Zilele Filmului Românesc la TIFF.19”. După proiecția filmului, actorul Radu Iacoban va dezvălui publicului amintiri de pe platoul de filmare și va răspunde întrebărilor iubitorilor de film.

Un alt documentar care propune publicului o problematică actuală a realității zilnice este “Lemn”, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan alături de Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, care va fi putea fi vizionat de la ora 18.30 la Filarmonica de Stat din Oradea.

Thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn, pelicula demască defrișările ilegale ale marilor companii exploatatoare și consecințele acestora.

Ultima zi a TIFF Oradea debutează cu pelicula regizorului Tudor Cristian Jurgiu: "Şi poate mai trăiesc şi azi”, care va rula de la ora 16.00, la Filarmonică. Este povestea de dragoste a doi tineri care își doresc să trăiască iubirea perfectă, aceea din basmele cu Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene. În ce măsură reușesc, rămâne la latitudinea publicului.

Tot aici, de la ora 18.30, spectatorii vor putea urmări documentarul "Casa cu păpuşi", debutul regizorului Tudor Platon, care propune o incursiune în universul unui grup de prietene de 70 de ani, peste care timpul pare să nu fi trecut.

Ultima proiecție a serii va fi a peliculei “Urma”, debutul în lungmetraj al regizorului și actorului Dorian Boguță. Este, de asemenea, primul film românesc în care joacă actrița Mădălina Ghenea și reprezintă și debutul actriței Irina Rădulescu, fiica actorului Dem Rădulescu. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Francofon (FIFF) de la Namur, Belgia, în septembrie 2019. Pelicula se centrează pe dispariția neașteptată a lui Anton, un pianist celebru. Polițistul care preia cazul află treptat despre destinul zbuciumat al artistului, relațiile sale bizare și deciziile care au declanșat un vârtej de evenimente surprinzătoare.

(w882) event cove

MUZICA, INGREDIENTUL CARE DĂ GUSTUL TIFF ORADEA

Și dacă cinefilii vor avea ce să aleagă din programul festivalului, nici iubitorii de muzică live nu vor fi neglijați de organizatori. Gazda evenimentelor muzicale speciale din acest an va fi Casa de Cultură a Sindicatelor.

Ca element de noutate, proiecțiile unor pelicule vor fi acompaniate de muzică live. Astfel, "Shiraz - A Romance of India" - o poveste puternică, bazată pe legenda romanţată a genezei celui mai frumos monument din lume închinat iubirii - Taj Mahal, va fi acompaniat live de îndrăgiţii artişti de la Foley'Ala, feat. Irina Margareta Nistor, vineri, în prima seară de festival, de la ora 21,00.

Sâmbătă, de la ora 21.00, este programată capodopera cinematografică "Faust" ce va putea fi urmărită pe muzica orădeanului Dubase, unul dintre primii artişti din România care a acompaniat live filme.

Și nu în ultimul rând, în ultima seara a festivalului, "Man with a Moving Camera" în regia lui Dziga Vertov, revoluţionarul film experimental mut, produs în Uniunea Sovietică în 1929, va fi ilustrat muzical de grupul Abator Industries, rezultând un cine-concert care nu ar trebui ratat.

Biletele au fost puse deja în vânzare pe platforma online  TIFF https://tiff.eventbook.ro/ şi vor fi disponibile în curând şi pe TIFF Official App (în Google Play şi App Store).

Cea de-a treia ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, co-organizatori fiind Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea - Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.

***

Surse foto: Cinemagia, LibraFilm, pagina de Facebook - TIFF

Un articol de Irninis Miricioiu

4:00 Actual Regional (R)

(Față în față) - R (Reluare)

5:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj