loader
Foto

Argumente pro şi contra în tratamentul hepatitei cu Interferon

Tratamentul cu Interferon în cazul îmbolnăvirilor cu hepatita C are o eficienţă scăzută, o durată lungă de tratament şi numeroase efecte adverse. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulţi medici specialişti în hepatologie.

 

Unii medicii chiar fac apel la bolnavii de hepatită C să nu mai solicite tratamentul cu Interferon. Soluţia salvatoare pentru bolnavi ar putea fi două antivirale, care, însă, nu se vând în ţara noastră.

Doctorul Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de Gastroenterologie, crede că tratamentele care se prescriu pentru bolnavii de hepatită C şi ciroză hepatică nu sunt eficiente. Din punctul său de vedere, pacienţii nu ar trebui să mai accepte ori să solicite tratamentul standard cu Interferon ori Ribavirină: “Tratamentele din prima generaţie de antivirale aveau o durată de administrare de 44 de săptămâni, cu Interferon de 48 de săptămâni sau de 24 de săptămâni, iar cele noi, care vin acum, vor fi de 12 săptămâni.”

Medicul clujean a făcut apel către gastroenterologii din toată ţara să nu mai prescrie acest tratament. Acest lucru a creat controverse în rândul doctorilor, care spun că, astfel, i-ar condamna la moarte pe bolnavi.

Dr. Mircea Grigorescu a declarat: “În momentul de faţă nu avem cu ce să înlocuim acest tratament. Deci, pacienţii sunt dependenţi de acest tratament care, desigur, nu are eficienţă de 100% . Probabil doar 50% dintre pacienţi răspund la tratamentul cu Interferon.”

Un alt tratament pentru bolnavii de hepatită C ar fi tripla terapie, iar şansele de vindecare sunt de până la 80%. Din nefericire, un astfel de tratament costă aproape 50.000 de euro pe an pentru un singur pacient.

Prof. dr. Oliviu Pascu cere Ministerului Sănătăţii să scoată de pe lista de medicamente compensate antiviralele de primă generaţie şi să le introducă pe cele din generaţia a doua, care au dat rezultate în Statele Unite ale Americii. Un tratament cu antivirale din generaţia a doua costă 84.000 de dolari în SUA.

2:30 Lumea de aproape (R)

- R (Reluare)

3:00 Jurnal Regional (R)

TVR Cluj - R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj