Un clujean a deschis o crescătorie de şinşila acum zece ani şi spune că face cu greu faţă cererilor de pe piaţa europeană. Afacerea sa a pornit cu şase familii de rozătoare şi, în timp, numărul lor a ajuns la peste 600.
Şinşilele sunt crescute, în primul rând, pentru blană, dar există şi ţări în care carnea rozătoarelor este considerată o delicatesă.
Cornel Călin se ocupă de zece ani de zile de creşterea şinşilelor din dorinţa de a dezvolta o afacere de familie: “Ideea a fost să pun în valoare un spaţiu. Aveam o clădire şi nu ştiam ce să fac cu ea. Aşa am ajuns să mă interesez de creşterea şinşilelor. M-am documentat şi am început în 2004.”
Creşterea unui animal exotic precum şinşila nu este uşoară. Ambiţia şi răbdarea l-au ajutat pe Cornel Călin să afle toate nevoile rozătoarei, condiţiile în care pot fi crescute aceste animale şi hrana de care au nevoie: “În primul rând, important este microclimatul care înseamnă aer suficient, curat, fără miros de amoniac şi o temperatură corespunzătoare, de 16 grade Celsius.”
Cornel Călin creşte şinşilele stric pentru export pentru că blana e foarte apreciată pe piaţa europeană. Şi pentru că în Transilvania există mai mulţi crescători de şinşile, Cornel Călin a pus bazele unei asociaţii.
Preţul unei şinşile este 30-40 de euro. Pentru o haină din blană de dimensiune medie e nevoie de aproximativ 70 de animale.