loader
Foto

Creşterea de şinşile, o afacere de succes

Un clujean a deschis o crescătorie de şinşila acum zece ani şi spune că face cu greu faţă cererilor de pe piaţa europeană. Afacerea sa a pornit cu şase familii de rozătoare şi, în timp, numărul lor a ajuns la peste 600.

 

Şinşilele sunt crescute, în primul rând, pentru blană, dar există şi ţări în care carnea rozătoarelor este considerată o delicatesă.

Cornel Călin se ocupă de zece ani de zile de creşterea şinşilelor din dorinţa de a dezvolta o afacere de familie: “Ideea a fost să pun în valoare un spaţiu. Aveam o clădire şi nu ştiam ce să fac cu ea. Aşa am ajuns să mă interesez de creşterea şinşilelor. M-am documentat şi am început în 2004.”

Creşterea unui animal exotic precum şinşila nu este uşoară. Ambiţia şi răbdarea l-au ajutat pe Cornel Călin să afle toate nevoile rozătoarei, condiţiile în care pot fi crescute aceste animale şi hrana de care au nevoie: “În primul rând, important este microclimatul care înseamnă aer suficient, curat, fără miros de amoniac şi o temperatură corespunzătoare, de 16 grade Celsius.”

Cornel Călin creşte şinşilele stric pentru export pentru că blana e foarte apreciată pe piaţa europeană. Şi pentru că în Transilvania există mai mulţi crescători de şinşile, Cornel Călin a pus bazele unei asociaţii.

Preţul unei şinşile este 30-40 de euro. Pentru o haină din blană de dimensiune medie e nevoie de aproximativ 70 de animale.

21:30 Actual regional p.1 (R)

- R (Reluare)

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina
 
10 ani de studii indiene la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca | VIDEO

Este sărbătoare la Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Se împlinesc 10 ani de activitate.

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

V-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în Față” Loredana Corchiș a discutat cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

 

#tvrcluj