loader
Foto

Galerie foto

Dan Curean, premiat la APTR

Realizatorul TVR Cluj, Dan Curean a câştigat premiul pentru film de autor la Gala Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România 2013, cu filmul "Caii sălbatici".

 

Cu această producţie, Dan Curean a fost invitat de-a lungul timpului la mai multe festivaluri internaţionale unde a şi fost premiat. Cea mai recentă distincţie a fost premiul pentru documentar în cadrul secţiunii româneşti Procult de la festivalul Medfilm Roma 2011. Alte premii obţinute cu acest film au fost la Astra Film Festival de la Sibiu şi la festivalul internaţional de film documentar pe teme ecologice Ecofest de la Oradea.

În luna octombrie omul de televiziune clujean a fost invitat să participe la Festivalul de film documentar EIDF Seoul, unde “Caii sălbatici” a fost selectat dintre sute de documentare din toată lumea să intre în competiţie alături de alte 9 producţii.

"Am descoperit subiectul filmului întâmplător. În 2006 eram în Letea , filmam un episod al seriei de short film Oameni din România, o serie de clipuri despre comunităţi etnice pe care o făceam pentru TVR 2. Letea e un sat în care trăieşte o comunitate de ucrainieni, haholi cum se numesc ei. Într-o zi, de la băiatul gazdei la care eram cazaţi am aflat că nu ne mai poate fi ghid în acea zi fiindcă pleacă să prindă cai sălbatici. A venit firesc întrebarea Ce cai sălbatici ? şi aşa am descoperit cu emoţie, ca şi când aş fi descoperit o comoară, povestea cailor sălbatici din Deltă", îşi aminteşte Dan Curean.

"Lumea văzută prin ochii unui copil de 8 ani  din sat, asta e ideea filmului. Povestea e perfect adevărată, nu e nimic regizat sau inventat, poate părea fictionalizat felul în care eu, ca şi autor din afară, am citit şi interpretat faptele reale. De multe ori, realitatea e însă cea mai inventivă ficţiune" declara Dan Curean într-un interviu din 2011 pentru totb.ro.

Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România i-a fost acordat lui Dan Curean de către reputatul regizor Dan Piţa care l-a prezentat în mod elogios.

Ediția de anul acesta a premiilor APTR va fi difuzată pe TVR 1 și TVR + în data de 18 noiembrie, începând cu ora 22.10. TVR Internațional va transmite, de asemenea, Gala APTR în data de 23 noiembrie, de la ora 18.00.

19:00 Actual Regional (R)

(Transparente) (Reluare)

20:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Schengen și nu prea | VIDEO

Schengen și nu prea | VIDEO

publicat: marţi, 26 martie 2024

La finalul acestei luni, România va intra în spațiul aerian Schengen. Adulții care vor călători cu copii vor trebui să treaca totuși pe la ...

 

#tvrcluj