De 1 decembrie, cunoscutul preot român de pe Valea Timocului a fost invitatul TVR Cluj, la emisiunea “Proiect România”.
În compania rectorului UBB, Ioan Aurel Pop şi a jurnalistului clujean Liviu Man el a dezvăluit pentru publicul arelean situaţia dificilă a etnicilor români din Serbia care se luptă să îşi păstreze identitatea culturală.
Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului a fost vizitat anul acesta de către echipa TVR Cluj, care a transmis, pentru prima dată, la nivel naţional, o slujbă religioasă oficiată în limba română în Serbia după mai bine de un secol şi jumătate.
Televiziunea publică a realizat şi transmis de pe Valea Timocului două ediţii speciale ale emisiunilor „Vine Clujul pe la noi” şi „Cântec şi poveste”, prezentate de Sergiu Vitalian Vaida, la care au participat şi lăutarii din Kladovo.
Acum, preotul a întors vizita făcută şi, cu ocazia vizitei la Cluj, a acceptat să participe la emisiunea “Proiect România” care va fi difuzată de la ora 15.00 atât sâmbătă, 30 noiembrie cât şi în 1 decembrie.
“Trăim o criză de identitate noi românii din Serbia. De aceea statul român trebuie să ne ajute să ne construim biserici, să ne organizăm şi să ne primim drepturile pe care, pe hârtie, statul sârb ni le garantează”, a declarat în studioul TVR Cluj, Boian Aleksandrovici. Acesta a explicat cum biserica ortodoxă sârbă contribuie la asimilarea etnicilor români prin impunerea limbii sârbe ca limbă de slujire.
Pe Valea Timocului trăiesc aproximativ 250.000 de români. Aceştia nu au acces la biserici în care slujba religioasă să fie oficiată în limba română decât în satul Malainiţa. Aici, Bojan Alexandrovici a construit, pe propriul teren, o biserică în care slujeşte în limba română, motiv pentru care, de altfel, a fost caterisit de biserica ortodoxă sârbă.
Preotul a primit anul acesta titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj, iar IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, i-a decernat cea mai înaltă distincție a mitropoliei, medalia Crucea Transilvană.