loader
Foto

Fabulosul pictor clujean Nicolae Maniu sau întoarcerea fiului rătăcitor

O ediţie cu adevărat specială a emisiunii „Transilvania la zi”, marţi, 15 aprilie, de la ora 17:00, la TVR Cluj şi TVR 3. Marele pictor clujean Nicolae Maniu, cel mai vândut pictor român, revine acasă, asemeni fiului rătăcitor.

 

Elena Nicolae
Transilvania la zi

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, până în 25 mai, expoziţia „Jubileu - Nicolae Maniu”. Evenimentul este parte a programului „Artişti de marcă ai Clujului”. La aproape două decenii de la prima sa expoziţie personală organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, publicul va putea admira o selecţie de 92 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din 15 colecţii particulare din Germania şi România, precum şi cinci sculpturi în bronz. Acestea sunt semnificative pentru toate etapele de creaţie ale artistului Nicolae Maniu. Este cea mai mare expoziţie din viaţa pictorului şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor.

Despre întoarcerea acasă a marelui pictor clujean Nicolae Maniu, despre cariera fabuloasă a acestuia şi cei peste 20 de ani petrecuţi la Paris, vor vorbi Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, jurnalistul Vasile Hotea-Fernezan şi, bineînţeles, artistul Nicolae Maniu despre el însuşi.

Nicolae Maniu s-a născut în urmă cu 70 de ani, în Turda, şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia sculptură. A început să practice pictura, ajungând în scurtă vreme la o concepţie artistică proprie a spaţiului pictural pe care o va păstra pe întreg parcursul carierei sale. Din 1993, Nicolae Maniu trăieşte la Paris. Lucrările sale sunt expuse în toată lumea.

Producător: Luminiţa Purdea-Cotuţiu

Moderator: Elena Nicolae

19:00 Actual Regional (R)

(Transparente) (Reluare)

20:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Schengen și nu prea | VIDEO

Schengen și nu prea | VIDEO

publicat: marţi, 26 martie 2024

La finalul acestei luni, România va intra în spațiul aerian Schengen. Adulții care vor călători cu copii vor trebui să treaca totuși pe la ...

 

#tvrcluj