loader
Foto

„Generația desenelor animate”, de Alexandru Stănescu

Pe 2 octombrie,  de la ora 18.30, am văzut documentarul „Generația desenelor animate” (2007, 2021), despre adolescenții din România anilor ‘80-‘90, care devorau desene animate „pe video" și la TVR.

 

În vara anului 2007, am adunat de pe internet o echipă de nostalgici, trecuți de 20 de ani, care mi-au povestit diverse experiențe din copilăria și adolescența lor, în legătură cu desenele animate. Posesorii vocilor desenelor animate erau vedete incontestabile ale acelei epoci, unele însoțite de un chip vizibil pe micul ecran, precum Viorica Bucur, altele invizibile și învăluite într-un mister care a persistat mulți ani: Mihai Cabel, Geta Chira, Irina Margareta Nistor. 
.
Filmul se deschide cu „Epoca Viorica Bucur" (anii '80 - '90), cea care ne aducea fragmentele din desene animate difuzate de TVR în fiecare sâmbătă, la prânz.

(w882)

Continuă cu tumultoasa tranziție românească, pentru a termina cu sfârșitul anilor '90, când Geta Chira și Mihai Cabel nu au mai dublat seriale precum „Calimero”, „Pif și Hercule”, „Țestoasele Ninja”, „Sandy Belle” sau „Ștrumfii” și când epoca „desenelor de la 7 seara" s-a încheiat.

.
În 2021, la 10 ani după plecarea Vioricăi Bucur dintre noi, acest scurtmetraj documentar îi cinstește memoria și rămâne dedicat unei generații unite prin puținele momente de respiro ale comunismului târziu și ale tranziției incipiente: desenele animate.

(w882) 2

3:00 Jurnal Regional (R)

TVR Cluj - R (Reluare)

3:30 Actual regional p.1 (R)

- R (Reluare)
 
Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

10 ani de studii indiene la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca | VIDEO

Este sărbătoare la Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Se împlinesc 10 ani de activitate.

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

V-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

 

#tvrcluj