loader
Foto

Institutul Inimii din Cluj efectuează, din nou, operaţii pe cord deschis la nou născuţi

Veşti bune pentru pacienţii cu afecţiuni cardiace grave. Ministerul Sănătăţii a triplat bugetul pentru achiziţionarea defibrilatoarelor cardiace. Copiii şi nou născuţii cu probleme cardiace poti fi operaţi, pe cord deschis, la Cluj-Napoca.

 

Defibrilatoarele cardiace sunt dispozitive implantate în corp care trimit impulsuri electrice către inimă în momentul în care apar semnele unui stop cardiac. De acest dispozitiv au nevoie pacienţii cu cardiopatii grave, iar viaţa lor depinde de acest aparat. Preţul unui defibrilator ajunge până la 9.000 de euro. Datorită preţului foarte ridicat, până acum, numărul acestor aparate medicale achiziţionate de Institutul Inimii din Cluj-Napoca a fost foarte mic. Însă, conform declaraţiilor secretarului de Stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, bugetul pentru achiziţionarea defibrilatoarelor cardiace va fi triplat, ceea ce înseamnă că va fi posibilă achiziţionarea mai multor astfel de aparate şi, implicit, mărirea şanselor la viaţa a pacienţilor cu afecţiuni cardiace grave.

Veştile bune nu se opresc aici. Un plus de speranţă primesc şi micuţii cu probleme la inimă, pentru că Institutul Inimii din Cluj-Napoca a reluat efectuarea operaţiilor pe cord deschis la nou născuţi şi la copii. După aproape şapte luni de absenţă motivată de lipsa de fonduri, chirurgii pediatri specializaţi în cardiologie de la Institutul Inimii s-au întors în sălile de operaţii şi au început intervenţiile chirurgicale.

În prezent, 20 de copii se află pe lista de aşteptare, aceştia urmând să fie operaţi în cel mai scut timp. Săptămâna trecută a avut loc o primă intervenţie chirurgicală, o corecţie de aortă, la un copil, un sugar de numai cinci luni.

7:00 Telejurnal matinal

- simultan TVR 1

8:50 Carte de citire

 
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Schengen și nu prea | VIDEO

Schengen și nu prea | VIDEO

publicat: marţi, 26 martie 2024

La finalul acestei luni, România va intra în spațiul aerian Schengen. Adulții care vor călători cu copii vor trebui să treaca totuși pe la ...

 

#tvrcluj