loader
Foto

Istoria Transilvaniei, aruncată într-un depozit

Sute de mii de obiecte reprezentative pentru cultura şi istoria Transilvaniei, şi nu numai, zac în cutii, în beciul Muzeului de Istorie din Cluj. O problemă cel puţin anormală care îşi caută şi acum soluţia.

 

Proiectul de reabilitare a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca a fost demarat în 2009, însă, după câteva luni, din cauza unui litigiu juridic, acesta a fost abandonat complet. În acel moment, toate cele 450.000 de exponate extrem de valoroase au fost împachetate şi puse într-un depozit.

Pentru protejarea obiectelor şi artefactelor în condiţii cât de cât acceptabile s-a folosit o folie specială pentru împachetat, folia cu bule, dar pentru alte piese s-a folosit o hârtie specială.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, spune că a început demersurile pentru a găsi o soluţie în ceea ce priveşte funcţionarea în condiţii normale a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca: “Spunem cu regret că, în acest moment, muzeul nu poate fi vizitat. Am avut deja primele discuţii cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care este dispus să ne ajute, inclusiv cu finanţare, în momentul în care se vor încheia litigiile juridice cu care se confruntă muzeul.”

Reprezentanţii muzeului spun că piesele care se află în depozit sunt extrem de valoroase. Viorica Crişan, directorul departamentului de arheologie la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a declarat: “Avem medalii a căror valoare depăşeşte, poate, un milion de euro. Să nu mai vorbim de piesele din perioada dacică, de perioadă neolitică, de tăbliţele de la Tărtăria, toate sunt piese de tezaur evaluate la milioane de euro.”

Până acum, proiectul a primit 13 milioane de euro, bani alocaţi de Ministerul Culturii. Din această sumă au fost cheltuiţi doar echivalentul a 7 milioane de lei pentru lucrări de împachetare şi mutare a exponatelor, de eliberare a sălilor muzeale, precum şi de iniţiere a noului concept de reamenajare muzeală.

13:00 TELEŞCOALA

14:00 Telejurnal

 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj