loader
Foto

Judeţul Cluj este singurul din România care a introdus în buget Proiectul „Fiecare copil la grădiniţă”

Programul Proiectului „Fiecare copil la grădiniţă” are drept scop creşterea prezenţei şcolare a copiilor săraci, dar şi schimbarea mentalităţii părinţilor, anume de a conştientiza importanţa educaţiei.

 

Reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo, împreună cu principesa Marina Sturdza, au vizitat o grădiniţă din Bonţida, unde prezenţa copiilor de etnie rromă este extrem de redusă pentru că părinţii nu îşi permit să-şi trimită copiii la grădiniţă.

În familiile defavorizate, educaţia copiilor nu este o prioritate, dar împotriva acestei mentalităţi luptă Asociaţia OvidiuRo.

Leslie Hawke, co-fondator al Asociaţiei OvidiuRo, şi mama mult mai celebrului actor Ethan Hawke, a declarat pentru TVR Cluj: „Este foarte important pentru copiii ai căror părinţi sunt sărăci şi needucaţi să meargă la grădiniţă, iar cei mai sărăci copii, care sunt adesea de etnie rromă, nu primesc educaţie de acasă. De aceea este foarte important pentru ei să beneficieze de educaţie cât mai devreme, pentru ca atunci când merg în clasele primare să nu fie în urma colegilor lor.”

Proiectul este sprijinit de autorităţile locale şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

„Faptul că reuşim să aducem copii la vârsta preşcolară în unităţi de învăţământ, faptul că ei merg, practic, într-o structură organizată în aceea perioadă între 3 şi 6 ani, este un pas foarte important. Dacă reuşim să aducem 80-90% dintre copiii din comunitate în grădiniţe, evident că ei vor continua după aceea şi şcoala”, a declarat pentru TVR Cluj Valentin Cuibus, inspector şcolar general.

În activităţile caritabile legate de drepturile copiilor este implicată, de mulţi ani, şi principesa Marina Sturdza: „Toate studiile demonstrează că, dacă un copil începe să ia obiceiul de a merge la şcoală şi acest lucru devine un obicei cotidian, cu atât este mai sigur că acesta va rămâne în şcoală.”

Mamele din comunitatea rromă din Bonţida spun că vor să îşi trimită copiii la grădiniţă, dar lipsurile de tot felul le împiedică de cele mai multe ori.

Pentru a da o mână de ajutor părinţilor, Asociaţia OvidiuRo va oferi tichete sociale în valoare de 50 lei pentru haine şi produse de igienă. Cu o conditie însă: ca cei mici să nu lipsească de la grădiniţă. Banii pentru tichete vor fi oferite de Consiliul Judeţean Cluj prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

10:00 Observator transilvan (R)

- R (Reluare)

11:00 Actual Regional (R)

(Transparențe) - R (Reluare)
 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj