loader
Foto

Galerie foto

Lipsa fondurilor pentru cercetare, între proiecte amânate ori greşite

Clujul are cercetători de top, dar autorităţile locale şi judeţene nu mişcă un deget pentru a-i susţine. O campanie a ştirilor TVR Cluj vă arată cum banii publici sunt risipiţi, în timp ce marile proiecte de cercetare îşi aşteaptă încă rândul.

 

Campania TVR Cluj continuă cu prezentarea unui proiect care aparţine unui tânăr cercetător clujean, prin care s-ar putea elimina E-urile şi alte substanţe nocive din ambalajele şi etichetele alimentelor.

Dan Vodnar are 31 de ani şi, în prezent, este asistent universitar la Institutul de Ştiinţe ale Vieţii. A studiat un an în Germania, unde şi-a luat şi doctoratul. Acolo s-a perfecţionat în controlul şi expertiza produselor alimentare, iar acum se poate lăuda cu o descoperire care ar putea revoluţiona modul în care se comercializează şi se ambalează produsele alimentare.

În legătură cu proiectul său, cercetătorul clujean Dan Vodnar, a declarat pentru TVR Cluj: “În primul rând, aş dori să vorbesc despre ambalajul cu activitate antimicrobiană care, de fapt, este utilizat ca şi alternativă în acest moment la adaosul de E-uri din categoria conservanţilor care au un efect antimicrobian. Practic, utilizând noul ambalaj, aceste E-uri pot să nu mai fie utilizate în masa produsului şi mă refer strict la categoria produselor gata pentru consum.”

“Eu sunt entuziasmat de aceste cercetări şi de rezultatele preliminare pe care domnul Vodnar le comunică pentru că, dacă sunt reale sau dacă se confirmă şi se replică şi de către alte laboratoare, ne găsim în faţa unei descoperiri de o importanţă extraordinară pentru siguranţa alimentară”, declară prof. dr. Nicolae Hâncu, specialist în nutriţie.

Reacţiile cercetătorilor din străinătate nu au întârziat să apară: “Am primit atât din Statele Unite ale Americii, cât şi din Marea Britanie, un feedback pozitiv. Ei sunt foarte deschişi să mă ajute în a patenta în ţările lor aceste invenţii şi, de ce nu, probabil că şansele ar fi destul de mari acolo să se şi implementeze pe piaţă noile produse.”

Cu doar 50.000 de lei, cercetătorul ar avea şansa să îşi breveteze invenţiile mult râvnite de străini, în Cluj, în România. Proiectele de cercetare nu sunt, însă, o prioritate pentru autorităţile locale, care repară greşeli administrative pe banii clujenilor. De exemplu, o sumă de 100 de ori mai mare, adică 5 milioane de lei, a cheltuit Primăria Cluj-Napoca pentru conservarea lucrărilor la noua Sală Polivalentă, a cărei construcţie a fost oprită după ce Primăria a ales preţul cel mai mic de pe piaţă pentru lucrare, ignorând faptul că preţul total al proiectului era subevaluat. De altfel, acest lucru a fost demonstrat în instanţă în urma unei contestaţii.

Potrivit declaraţiei consilierului local PNL Ovidiu Florian, blocarea lucrărilor de construcţie s-a datorat contestării de către firma ACI a valorii la care a fost adjudecată licitaţia, pe motivul unei subevaluări crase a lucrărilor care urmau să fie efectuate.

Pentru a evita degradarea construcţiei realizate până în momentul opririi lucrărilor, s-a dispus efectuarea unor lucrări de conservare.

Primarul Emil Boc a declarat pentru TVR Cluj: “S-au cheltuit cinci milioane de lei pentru lucrările de conservare şi a fost un lucru foarte bun şi sănătos. Am primit confirmări în acest sens, nimic nu s-a deteriorat, cu alte cuvinte nu s-au făcut cheltuieli suplimentare pentru că s-a evitat degradarea. Faptul că am făcut la timp conservarea, ne ajută să continuăm lucrările fără pierderi.”

Pentru finalizarea Sălii Polivalente se vor cheltui peste 80 de milioane de lei în loc de 56 de milioane cât era estimat la începerea derulării proiectului.

Şi autorităţile judeţene trebuie să plătească pentru proiectul de închidere a rampei de gunoi de la Pata Rât şi a altor cinci rampe din judeţul Cluj, care a fost făcut greşit. Consiliul Judeţean Cluj va plăti peste un milion şi jumătate de lei pentru refacerea studiului de fezabilitate. Banii aceştia ar fi putut merge în altă parte, ca de exemplu, în invenţia tânărului cercetător Dan Vodnar.

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a declarat pentru TVR Cluj: “Ultimul proiect care s-a făcut pentru acoperirea şi închiderea rămpilor de gunoi şi mă refer aici nu doar la Pata Rât, ci şi la celelalte care sunt în judeţ, acel proiect şi studiu de fezabilitate a fost făcut în 2009. Închiderea efectivă a acestor rampe s-a făcut în 2012. Era normal să facem un studiu de fezabilitate actualizat.”

Până când edilii locali sau judeţeni vor ajunge să se bată pentru bugete dedicate unor proiecte care ar face Clujul cunoscut în toată lumea, proiectul cercetătorului Dan Vodnar rămâne fără finanţare. De invenţia sa ar putea să se bucure mai degrabă străinii decât conaţionalii săi.

Un material realizat de Diana Apahidean

Imagine: Szoke Szilard, Dorin Turc şi Toma Cotrău

 

14:00 Telejurnal

14:50 Carte de citire (R)

- R (Reluare)
 

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre muzica din alte vremuri, la

Muzică şi poveşti savuroase sâmbătă şi duminică, de la ora 15:00, la TVR Cluj, la "Transilvania Culturală". Pe net la aceleaşi ore: ...

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

 

#tvrcluj