loader
Foto

Mii de plagiate, doar sute dovedite

Doar o sută de lucrări plagiate sunt dovedite. Acesta este numărul oficial de lucrări copiate în România! Evidenţa a fost ţinută de portalul plagiate.ro, singurul din ţară care duce sistematic o campanie anti-plagiat.

 

Reprezentanţii portalului plagiate.ro spun că, deşi numărul de lucrări “inspirate” este impresionant, în realitate există mult mai multe opere plagiate, iar acest furt intelectual duce la un regres etic şi intelectual.

Portalul Suspiciunilor de Opere Plagiate în România a fost iniţiat de prof. univ. Dorin Isoc, preşedintele Asociaţiei GRAUR şi cuprinde o listă de 100 de cărţi, articole şi teze de doctorat asupra cărora există suspiciuni.

“De ce numai o sută? De fapt, numărul lor este mult mai mare, ar trebui să ajungă undeva în jur de 10.000, aceasta este valoarea estimată a plagiatelor în România. În România, plagiatul este un flagel social  şi trebuie să vedem cum şi ce anume trebuie să facem ca să îl combatem”, a declarat Dorin Isoc, preşedintele Asociaţiei GRAUR.

Cele 100 de lucrări plagiate au fost identificate cu ajutorul utilizatorilor portalului. Un caz celebru de furt intelectual, care însă nu există pe portal, este cel al profesorului Gheorghe Popescu de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta a coordonat teza de doctorat a Valeriei Gîdiu, pe care, ulterior, a publicat-o sub semnătura sa şi a altor trei co-autori.

“Munca la o lucrare înseamnă ore de muncă, munca înseamnă cercetare, munca înseamnă renunţare la foarte multe şi, în momentul în care cineva îţi fură munca, în primul rând supărarea este enormă. Dar şi desconsiderarea din partea celor care ar trebui să te ajute în astfel de situaţii este la fel de mare”, a declarat Valeria Gîdiu, doctorand.

Comisia de etică a UBB a luat în acest caz măsuri şi dezaprobă orice formă de furt intelectual. Paul Fărcaş, purtător de cuvânt la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat: “La Universitatea “Babeş-Bolyai” s-au înregistrat mai multe solicitări înaintate către Comisia de Etică cu privire la anumite situaţii de plagiat. Până acum a fost descoperit şi dovedit un singur caz, cel al domnului profesor Popescu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice, care, pe baza dovezilor prezentate la Comisia de Etică, a primit decizia de a i se desface, disciplinar, contractul de muncă.”

Reprezentanţii portalului anti-plagiat consideră că această formă de furt intelectual poate fi oprită încă de la şcoală, dacă elevii sunt învăţaţi să citeze sursele din care se inspiră.

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina

23:50 Ştiri pe scurt (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj