loader
Foto

Galerie foto

O asociaţie clujeană vrea să salveze seminţele tradiţionale

Odată cu extinderea agriculturii industrializate, cultivatorii se axează din ce în ce mai mult pe cantitate şi nu pe calitate şi preferă hibrizii în locul seminţelor tradiţionale.

 

Pentru a promova soiurile tradiţionale româneşti, care sunt pe cale de dispariţie, o asociaţie clujeană va amenaja o grădină destinată exclusiv culturilor care să asigure seminţe tradiţionale.

Deşi cumpărătorul român preferă tot mai mult produsele autohtone, cultivatorii folosesc seminţe hibride, pentru că sunt mai eficiente.

Conf. dr. Aurel Maxim, specialist în agrobiodiversitate în cadrul USAMV, a declarat pentru TVR Cluj: „Principala cauză a pierderii seminţelor tradiţionale, a dispariţiei acestora, se datorează extinderii agriculturii industriale, agricultură bazată pe chimizare. O chimizare intensă în care nu se mai folosesc îngrăşămintele naturale, gunoiul de grajd, ci în care se folosesc îngrăşăminte chimice, pesticide. Acest gen de agricultură supermecanizată nu are niciun respect faţă de mediul ambient şi nici faţă de sănătătea oamenilor.”

O altă problemă în conservarea seminţelor tradiţionale o reprezintă şi legislaţia foarte strictă şi costisitoare. „Pentru a produce seminţe tradiţionale pe care să le şi vândă, ţăranul trebuie să îşi înscrie varietăţile într-un catalog naţional. Acest lucru este imposibil pentru seminţele tradiţionale, pentru că trebuie să respecte nişte standarde pe care doar seminţele propduse de companii, mai precis hibrizii, le respectă şi doar acestea pot fi introduse pe piaţă. În plus, procedura este foarte costisitoare, iar ţăranii nu şi-o permit”, a declarat Bogdan Buta, reprezentant al Asociaţiei Eco Ruralis.

Pentru că sunt puţine staţii de cercetare şi bănci de seminţe în România, păstrarea soiurilor tradiţionale rămâne, în principal, pe umerii cultivatorilor. Laszlo Gyurka este legumicultor de 24 de ani. El foloseşte atât seminţe autohtone, cât şi hibrizi. Printre altele, Laszlo Gyurka cultivă celebra „ceapă de Cluj”: „Faţă de un hibrid, produsul tradiţional se strică mult mai repede. De exemplu, roşiile, după două zile de stat pe masă, în piaţă, în stand, trebuie să le faci bulion. Dacă nu, le arunci. Roşiile din soiuri hibride stau şi două săptămâni.”

De aproximativ trei ani, Asociaţia Eco Ruralis încearcă să promoveze seminţele tradiţionale, de la roşii la mazăre şi dovlecei româneşti.

„Există o problemă în ceea ce priveşte accesul la seminţe. Avem un program prin care colectăm, multiplicăm şi distribuim gratuit seminţe tradiţionale tuturor celor care doresc şi îi încurajăm să  ajute la salvarea seminţelor tradiţionale, aşa cum se face din generaţie în generaţie”, a concluzionat Bogdan Buta, reprezentant al Asociaţiei Eco Ruralis.

13:00 TELEŞCOALA

14:00 Telejurnal

 

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre muzică din alte vremuri, la

Muzică şi poveşti savuroase sâmbătă şi duminică, de la ora 15:00, la TVR Cluj, la "Transilvania Culturală". Pe net la aceleaşi ore: ...

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

 

#tvrcluj