loader
Foto

O statuetă de un milion de euro poate fi admirată la Alba Iulia

După două milenii este din nou admirată. Este vorba de o statuetă de provenienţă romană, unică în Dacia, care îl înfăţişează pe Hercule, descoperită la Alba Iulia. După restaurare, ea a fost expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

 

Statueta, care îl înfăţişează pe Hercule sprijinit într-un ciomag, este deosebită. Specialiştii spun că, deşi mai există statui care cuprind aceleaşi detalii iconografice, cum sunt merele din grădinile Hesperidelor, pielea leului din Nemeea şi capul taurului regelui Mynos, calitatea lucrării o face pe aceasta să fie unică în Europa.

Radu Cioban, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a declarat: “Ineditul acestei statuete este reprezentat de simplul fapt că, prin realizarea artistică excepţională, este una dintre cele mai izbutite opere de artă din antichitatea romană cunoscute până acum în Dacia.”

În perioada de maximă dezvoltare a provinciei Dacia-Felix, municipiul roman Apulum, Alba Iulia de astăzi, era locuită de peste 50.000 de oameni şi era centrul economic al acestei părţi de imperiu. Aici a fost găsit un număr mare de artefacte, dar specialiştii spun că, de departe, acesta este cel mai valoros.

“Statueta care în reprezintă pe Hercule a fost recuperată în patru piese, în patru bucăţi. Ea a fost restaurată în laboratoarele muzeului într-o perioadă mai lungă de timp. Lucrarea a necesitat un proces mai complex de restaurare. Valoarea statuetei este extrem de mare. De bună seamă, este una dintre cele mai valoroase piese de acest gen din muzeele din România şi nu numai, fiind estimată undeva la un milion de euro”, a declarat Liviu Zgârciu,  purtător de cuvânt la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

În urma cu trei ani, în apropierea muzeului din Alba Iulia au fost găsite mai multe statuete care proveneau dintr-un templu roman şi care acum sunt expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

 

9:00 Cultart (R)

- R (Reluare)

9:50 Carte de citire (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj