loader
Foto

Preşedintele Traian Băsescu susţine la nivel european cercetarea clujeană

Prezent la Cluj, preşedintele României, Traian Băsescu a declarat că va susţine Cluj Innovation City, la întâlnirea de vineri cu preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso.

 

Cluj Innovation City valorifică, în primul rând, capacitatea de cercetare pe care o are centrul universitar clujean. Obiectivul strategic este de a concentra aici capital internaţional pentru stimularea şi dezvoltarea de proiecte şi tehnologii inovative în domeniul IT, într-un mediu de lucru atractiv şi creativ.

Proiectul Cluj Innovation City i-a fost prezentat preşedintelui Traian Băsescu chiar de către primarul  Emil Boc. Şeful statului a fost impresionat şi a promis că-l va prezenta la nivel european.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru TVR Cluj: “Sunt programe, proiecte care, în mod cert, pot fi susţinute cu bani europeni şi cu componentă autohtonă, iar eu i-am promis domnului primar Emil Boc, având în vedere că am o întâlnire, vineri, cu preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, că voi prezenta acest proiect şi, la fel cum am susţinut şi proiectul ELI-NP de la Măgurele, pentru care s-a obţinut finanţare, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect care dă o şansă extraordinară cercetării clujene, dascălilor, dar în mod egal studenţilor care studiază la Cluj.”

Pentru componenta de sănătate a proiectului Cluj Innovation City, proiectul sângelui artificial a fost folosit drept recomandare.

“Pe componenta medicală, sângele artificial poate fi un domeniu de vârf, unde Clujul să exceleze şi, după experienţa pe care domnul preşedinte a avut-o la ultima vizită în Israel şi la întâlnirea cu preşedintele statului Israel, de ce să nu visăm şi la o componentă care ţine de realizarea de organe artificiale. Adică, să realizăm o inimă artificială, un ficat artificial şi, în perspectivă, în viitor, să avem baza pentru o cercetare avansată care să ne scutească de transplant sau de alte probleme”, a declarat primarul Emil Boc pentru TVR Cluj.

Preşedintele Traian Băsescu a concluzionat: “Spunea preşedintele Simon Perez că cercetarea israeliană este concentrată, în momentul de faţă, pe crearea acestor organe. Spunea dânsul, foarte plastic, piese de schimb pentru corpul uman, iar la Cluj aveţi un început extraordinar - sângele artificial. Se poate gândi mai departe. De ce să nu îndrăznim să gândim că şi noi vom putea să avem cercetare de vârf.”

Investiţia totală se va ridica la 300 de milioane de euro şi va reuni, în următorii 15 ani, 20.000 de specialişti în IT.

0:00 Observator transilvan (R)

- R (Reluare)

1:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj