loader
Foto

Profesorii turdeni vor finanţarea "Şcolii altfel" de către minister

Câteva sute de profesori din Turda s-au săturat să facă pe casierii când vine vorba de Săptămâna „Şcoala altfel”. Ei au iniţiat o petiţie prin care cer ca proiectul să fie finanţat de cei care l-au gândit, altfel spus de Ministerul Educaţiei.

 

Pentru Săptămâna „Şcoala altfel”, Ministerul Educaţiei a venit doar cu ideea, nu şi cu banii. Astfel, până acum, părinţii au fost cei care au plătit unele activităţi la care au participat copii lor, iar profesorii au strâns fondurile.

Ecoul scandalurilor şpăgilor în şcoli încă se mai aude chiar şi după câteva luni de la declanşarea lor. Acum, profesorii se gândesc de două ori înainte să organizeze o activitate şcolară care presupune să strângă bani de la părinţi. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, filiala Turda, a iniţiat o  petiţie prin care cere Ministerului Educaţiei finanţarea proiectului Săptămâna „Şcoala altfel”.

Anca Cordiş, preşedintele  Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, filiala Turda, a declarat pentru TVR Cluj: „Această petiţie nu doreşte să boicoteze proiectul Săptămâna „Şcoala altfel” sau să împiedice profesorii să participe la activităţi din cadrul proiectului Săptămâna „Şcoala altfel”. Noi dorim doar să tragem un semnal de alarmă ca să evităm punerea într-o lumină defavorabilă a cadrelor didactice. Le-am solicitat astfel cadrelor didactice să nu se mai implice în astfel de activităţi.”

Deşi nu sunt implicaţi în petiţie, reprezentanţii Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean înţeleg protestul unor profesori, care sunt puşi într-o situaţie delicată atunci când vine vorba de strângerea unor fonduri.

„Ştim că în alte ţări se facilitează organizarea unor astfel de activităţi – excursii, vizite la muzee. Acolo se acordă anumite gratuităţi pentru elevi. Acest lucru ar trebui gândit şi pentru proiectul Săptămâna „Şcoala altfel”, să existe un cadru legal. Ministerul Educaţiei să aibă o colaborare, poate, cu Ministerul Culturii. Acţiunile s-ar desfăşura, astfel, sub egida Ministerului Educaţiei cu finanţare de la minister”, a declarat Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj au declarat că proiectul Săptămâna „Şcoala altfel” se va desfăşura indiferent de petiţie şi rezultatul ei. „Săptămâna „Şcoala altfel” se va desfăşura exact aşa cum a fost programată. Este o săptămână de activităţi care se vor desfăşura în toate unităţile de învăţământ. Avem deja programele stabilite pentru multe dintre ele, avem o serie întreagă de excursii care se vor face. Nu văd nicio problemă”, a concluzionat Valentin Cuibus, inspector general şcolar Cluj.

Deşi scot bani din buzunar pentru unele activităţi, părerile părinţilor sunt împărţite când vine vorba de proiectul Săptămâna „Şcoala altfel”.

Petiţia semnată de cadrele didactice clujene va fi trimisă Ministerului Educaţiei în speranţa rezolvării finanţării proiectului.

 

1:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)

2:00 Telejurnal TVR 3 (R)

- R (Reluare)
 
Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

La o cafea cu Poliția Rutieră | VIDEO

La o cafea cu Poliția Rutieră | VIDEO

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Mai mulți motocicliști clujeni s-au reunit marți dimineață la o cafenea din oraș pentru a discuta cu politiștii de la Rutieră despre cele mai ...

 

#tvrcluj