loader
Foto

Galerie foto

Remediul cancerului versus cuşti de lux. Ce aleg autorităţile locale?

Clujul are cercetători de top, dar autorităţile locale şi judeţene nu mişcă un deget pentru a-i susţine. O campanie a ştirilor TVR Cluj vă arată cum banii publici sunt risipiţi în timp ce marile proiecte de cercetare îşi aşteaptă încă rândul.

 

Campania TVR Cluj continuă cu prezentarea unui proiect care ar putea revoluţiona tratamentul cancerului, proiect care şi-a găsit, în cele din urmă, finanţare. Ea a venit, însă, din mediul privat.

Un proiect valoros al cercetătorilor clujeni ar putea revoluţiona tratamentul împotriva celei mai crunte boli a secolului, cancerul. O echipă a Centrului de Nanomedicină al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor” din Cluj Napoca a descoperit o metodă prin care celulele canceroase pot fi distruse, fără ca cele normale să fie afectate, cu ajutorul nanoparticulelor de aur.

Prof. dr. Cornel Iancu, şef secţie Oncologie la Centrul de Nanomedicină al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor” din Cluj Napoca, specialist în domenii precum chirurgia ficatului şi a căilor biliare, chirurgia colonului, chirurgia stomacului, chirurgia pancreasului şi reintervenţii pentru patologie benignă sau malignă, a declarat pentru TVR Cluj: “Această distrugere a celulelor canceroase este realizată prin încălzirea nanoparticulelor de aur care sunt foarte bine tolerate de organism. Ele sunt biocompatibile şi nu manifestă toxicitate pentru organismul uman. Prin iradierea acestor nanoparticule de aur cu diferite surse -de radiofrecvenţă sau de laser, în cazul nostru-, prin supraîncălzire, celulele în care sunt internalizate aceste nanoparticule se distrug şi, astfel, se produce o necroză. Producându-se această necroză, se produce şi moartea celulei canceroase.”

Chirurgii susţin că demersul cercetătorilor clujeni este de bun augur. În medicina actuală, tratarea cancerului se bazează pe chimioterapie, un tratament foarte dur. Alternativa studiată de cercetătorii clujeni are un potenţial fantastic.

Patriciu Achimaş-Cadariu, managerul Institutului Oncologic “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca, se anunţă optimist în ceea ce priveşte noua metodă aflată în plin proces de cercetare: “Cu siguranţă este o tehnologie promiţătoare şi ne dorim să aibă succes. Să avem cu toţii succes în îmbunătăţirea tratamentului cancerului.”

Proiectul beneficiază de un grant de finanţare din partea Ministerului Cercetării în valoare de două milioane de lei şi se va încheia în 2016, dar, o mare parte din banii necesari desfăşurării proiectului au venit din mediul privat.

În cele din urmă, proiectul de cercetare pentru tratamentul cancerului a găsit finanţarea necesară, însă fără să se apeleze la dărnicia autorităţilor locale. Autorităţi care, din nou, par să aibă alte priorităţi. Astfel, Primăria Cluj-Napoca “oferă” cazare de lux pentru câinii fără stăpâni care ocupă cuşti în valoare de peste 1.000 de euro bucata. Cel puţin asta reiese din documentele publice, care arată că 60 de cuşti de la Centrul de Ecarisaj costă aproximativ 277.000 de lei. Edilul-şef al Clujului neagă, însă, matematica: “Este o investiţie minimală, pe care o face Clujul, pentru a avea standarde europene în materie. V-am răspuns cât mai elegant cu putinţă. Informaţia dumneavoastră este complet eronată”, a declarat Emil Boc primarul municipiului Cluj Napoca.

Claudia Anastase, consilier local PSD, declară: “Ne aflăm în următoarea situaţie: după parcursul “studiu de fezabilitate, proiect tehnic, determinare a valorii estimate pentru achiziţie publică” avem o sumă de 291.000 de lei. Astfel, a scăzut valoarea unei cuşti de la cei 1.688 de euro, valoarea din octombrie 2013, la 1.078 de euro, valoarea în ianuarie 2014.”

“Îl rog pe domnul director de la Centrul de Ecarisaj să vină lângă dumneavoastră, să vă invite şi la o cafea, să vă arate acele cuşti şi să vă dovedească că acele cuşti de care vorbiţi nu sunt la preţul pe care îl menţionaţi acolo”, a concluzionat primarul Emil Boc.

La Consiliul Judeţean Cluj, bugetul alocat pentru Sănătate pare să fie neglijat dacă facem o comparaţie cu sumele acordate capitolului Religie. Pentru spitale s-au alocat, în anul 2014, 6.600.000 de lei, iar pentru lăcaşele de cult şi personalul acestora s-au alocat 10.900.000 de lei. Din nou, ne lovim de acelaşi răspuns: cifre eronate, cu toate că sunt prezente pe documente oficiale.

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, se justifică: “Eu cred că faceţi o mare confuzie. La capitolul Sănătate am alocat 6.600.000 de lei, iar la capitolul Religie am alocat undeva la 3 milioane de lei. Acel capitol este împreună cu Cultele, Cultura şi Sportul. Toate, în total, probabil, exact cum spuneţi dumneavoastră, valorează 10 milioane de lei.”

Până când edilii locali sau judeţeni vor ajunge să se bată pentru bugete dedicate unor proiecte care ar face Clujul cunoscut în toată lumea, marile proiecte de cercetare ale Clujului îşi găsesc sprijin în alte părţi.

Un material realizat de Diana Apahidean

Imagine: Szoke Szilard, Dorin Turc şi Toma Cotrău

 

19:00 Actual Regional (R)

(Tableta de sănătate) (Reluare)

20:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
10 ani de studii indiene la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca | VIDEO

Este sărbătoare la Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Se împlinesc 10 ani de activitate.

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

V-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în Față” Loredana Corchiș a discutat cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

 

#tvrcluj