loader
Foto

Subiectele Jurnalului Regional, 26 februarie, ora 18.20

În timp ce mitropoliţii din Ardeal fac prima slujbă în noul campus teologic din Cluj-Napoca, la Curtea de Apel se judecă recursul romilor evacuaţi pentru construirea acestui campus.

 

Laura Budişan
Telejurnal regional

Cei doi mitropoliţi din Ardeal, Andrei Andreicuţ şi Laurenţiu Streza, participă la prima slujbă în noul campus teologic, a cărui construcţie a început în 2011. Campusul teologic este ridicat pe un teren oferit de Primăria Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorului Eparhiei Clujului, după Marea Unire. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este, la ora actuală, cea mai modernă din ţară . Aula modernă are peste 350 de locuri şi birouri, săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare şi amfiteatre. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie vor fi construite două cămine pentru studenţi, cu o capacitate de 250 de locuri.

Romii, care au fost evacuaţi de pe terenul pe care s-a construit campusul teologic, au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca. Astăzi se judecă recursul, iar dacă vor câştiga, romii primesc câte 2.000 de euro din partea primăriei.

În luna februarie se organizează campanii de sensibilizare cu privire la bolile rare.  Ziua Internațională a Bolilor Rare încearcă să atragă atenția că, în România, numărul pacienților afectați de boli rare este peste un milion, majoritatea încă nediagnosticați sau diagnosticați greșit. Recenta includere a Planului Național de Boli Rare în Strategia Națională de Sănătate Publică va îmbunătăți calitatea îngrijirii acestor pacienți. În Jurnalul Regional vă vom prezenta cazul unei ziariste din Cluj, care se confruntă cu o boală rară, sindromul Marfan.

La Muzeul Etnografic a Transilvaniei are loc conferinţa “Căutând calea spre tradiţiile româneşti”, susţinută de Peter Hurley. El este un irlandez  îndrăgostit de România şi stabilit de câţiva ani aici. În decembrie 2013 a lansat cartea “Drumul Crucilor”, o relatare a experienţelor  trăite în România, în special călătoria pe jos de la Săpânţa la Bucureşti. Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere comoara neprețuită pe care o reprezintă tradițiile populare. Graţie eforturilor sale, Cimitirul Vesel din Săpânţa a ajuns unul dintre cele mai atractive obiective turistice din România.

 

 

3:30 Actual regional p.1 (R)

- R (Reluare)

4:00 Actual Regional (R)

(Transparențe) - R (Reluare)
 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj