loader
Foto

Un cercetător clujean a găsit o metodă naturală de decontaminare a cărnii

Decontaminarea cărnii este o metodă foarte puţin utilizată în România, în timp ce, în Statele Unite ale Americii, procedura se aplică în industria alimentară de foarte mult timp.

 

Pentru a asigura o decontaminare a cărnii în procent de 100%, direct din abator, un cercetător clujean de la USAMV Cluj a găsit o metodă naturală de îndepărtare a germenilor patogeni care provoacă, de cele mai multe ori, toxiinfecţiile alimentare.

Cercetătorul clujean Sorin Dan explică metoda: “Carcasele de carne, în abatoare, sunt pulverizate, în sistem suspendat, de o parte şi de alta, cu aceste soluţii decontaminante, astfel încât după uscarea şi după răcirea carcaselor, soluţiile decontaminante îşi exercită efectul o perioadă de timp îndelungată.”

Prin metoda de decontaminare a cărnii, cercetătorul clujean Sorin Dan spune că germenii patogeni dăunători pentru sănătatea consumatorului pot fi eliminaţi în proporţie de aproape 100%, iar substanţa utilizată la pulverizarea carcaselor este naturală.

“Soluţia pe care am adoptat-o noi este o soluţie care foloseşte o substanţă chimică care este un metabolit natural al ţesutului muscular, respectiv acidul lactic. Şi, ca urmare, acesta nu are efecte negative asupra stării de sănătate a consumatorului”, concluzionează cercetătorul Sorin Dan.

Odată decontaminată, carnea va avea şi un termen de valabilitate extins: “În mod obişnuit, carcasele au un termen de valabilitate de 7-10-14 zile. Dar depinde şi de temperatura de păstrare - cu cât este mai joasă cu atât termenul de valabilitate este mai lung. Prin utilizarea acestor substanţe decontaminante creşte perioada de valabilitate cu încă aproximativ jumătate din perioada iniţială.”

Pentru ca metoda clujeanului să fie implementată, proiectul trebuie finanţat. Însă, în lipsa finanţării, cercetătorul este decis ca în viitor să colaboreze direct cu un abator din Bistriţa. Cercetătorul clujean îşi propune să breveteze metoda de decontaminare a cărnii la nivel naţional, pentru a fi implementată în fabricile de procesare a cărnii.

 

11:00 Actual Regional (R)

(Transparențe) - R (Reluare)

11:55 Ştiri pe scurt

 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj