loader
Foto

Un clujean, inventatorul etichetei biodegradabile şi anti-microbiene

Dan Vondar, un cercetător clujean, a inventat eticheta şi ambalajul biodegradabil şi anti-microbian, care ar putea revoluţiona felul în care se comercializează şi ambalează produsele.

 

Ideea ambalajului şi a etichetei biodegradabile şi anti-microbiene i-a venit clujeanului Dan Vondar când lucra la un proiect de cercetare în străinătate. Proiectul urmărea dezvoltarea unor ambalaje inteligente şi bioactive.

Invenţiile au în structura lor bio-chimică diferiţi compuşi naturali precum ceaiul verde, busuiocul şi menta care nu lasă produsele să se altereze.

Dan Vondar a declarat pentru TVR Cluj: „Pornind de la cunoştinţele pe care le-am însuşit în perioada respectivă şi lucrând foarte mult cu bio-polimerii pe parcursul doctoratului, am reuşit să dezvolt acest  ambalaj şi, de asemenea, eticheta.”

La prima vedere, eticheta şi ambalajul nu se deosebesc de cele deja existente pe piaţă. Noutatea este că eticheta biodegradabilă poate fi înlăturată de pe produs doar cu un simplu jet de apă, iar alimentele împachetate cu ambalajul anti-microbian nu au nevoie de conservanţi pentru a se menţine proaspete.

„Ambalajul în sine poate să fie aparte prin simplul fapt că scuteşte producătorul să introducă anumite substanţe anti-microbiene din categoria E-urilor, E-uri pe care noi le ingerăm fără să ştim şi care pot avea un efect negativ şi asupra sistemului nostru metabolic. Utzilizând acest ambalaj, scutim producătorul să introducă aceste E-uri şi, astfel, aducem siguranţă şi securitate alimentară consumatorului”, a mai spus cercetătorul clujean Dan Vondar.

Feedback-ul de la cercetătorii din străinătate nu a întârziat să apară. Dan Vonmdar a fost contactat pentru a-şi breveta invenţiile la nivel internaţional.

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina

23:50 Ştiri pe scurt (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj