Dan Vondar, un cercetător clujean, a inventat eticheta şi ambalajul biodegradabil şi anti-microbian, care ar putea revoluţiona felul în care se comercializează şi ambalează produsele.
Ideea ambalajului şi a etichetei biodegradabile şi anti-microbiene i-a venit clujeanului Dan Vondar când lucra la un proiect de cercetare în străinătate. Proiectul urmărea dezvoltarea unor ambalaje inteligente şi bioactive.
Invenţiile au în structura lor bio-chimică diferiţi compuşi naturali precum ceaiul verde, busuiocul şi menta care nu lasă produsele să se altereze.
Dan Vondar a declarat pentru TVR Cluj: „Pornind de la cunoştinţele pe care le-am însuşit în perioada respectivă şi lucrând foarte mult cu bio-polimerii pe parcursul doctoratului, am reuşit să dezvolt acest ambalaj şi, de asemenea, eticheta.”
La prima vedere, eticheta şi ambalajul nu se deosebesc de cele deja existente pe piaţă. Noutatea este că eticheta biodegradabilă poate fi înlăturată de pe produs doar cu un simplu jet de apă, iar alimentele împachetate cu ambalajul anti-microbian nu au nevoie de conservanţi pentru a se menţine proaspete.
„Ambalajul în sine poate să fie aparte prin simplul fapt că scuteşte producătorul să introducă anumite substanţe anti-microbiene din categoria E-urilor, E-uri pe care noi le ingerăm fără să ştim şi care pot avea un efect negativ şi asupra sistemului nostru metabolic. Utzilizând acest ambalaj, scutim producătorul să introducă aceste E-uri şi, astfel, aducem siguranţă şi securitate alimentară consumatorului”, a mai spus cercetătorul clujean Dan Vondar.
Feedback-ul de la cercetătorii din străinătate nu a întârziat să apară. Dan Vonmdar a fost contactat pentru a-şi breveta invenţiile la nivel internaţional.