loader
Foto

Galerie foto

Un fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea se destăinuie

Cunoscutul realizator de emisiuni de popularizare a ştiinţei de la TVR Cluj, Cristian Mureşanu a realizat un interviu incendiar cu unul din foştii consilieri ai Papei Ioan Paul al II-lea, Micheál Ledwith.

 

Cristian Mureşanu
Ştiinţă şi Cunoaştere

Teologul irlandez a discutat în interviul acordat despre controversatele teorii conform cărora, o parte din actualul teritoriu al României ar fi scăpat de efectele ultimei glaciaţiuni. El consideră că, astfel, în această zonă s-ar fi dezvoltat o proto-limbă care ar sta la originea altor limbi europene.

Micheál Ledwith îi spunea lui Cristian Mureşanu înaintea interviului: "Câţiva oameni cărora le-am spus despre interviul nostru sunt foarte dornici să asculte şi să înveţe mai mult despre ceea ce îţi voi vorbi despre istoria României şi a poporului român, la care m-am referit foarte frecvent în prelegerile mele publice aici, în ultimii doi ani. Regret în mod deosebit faptul că aşa o cultură şi civilizaţie precum cea a voastră pare să nu fi primit prea multe credite pentru contribuţiile majore pe care le-a adus culturii occidentale."

Teologul irlandez a acceptat să vorbească şi despre cum s-a autovindecat,  conform propriei păreri, de mielită transversă, o boală gravă despre care medicii credeau că îl va ucide.

Micheál Ledwith a fost preot, profesor de teologie şi preşedinte al Universităţii Maynooth timp de peste 25 de ani, în Irlanda. La Vatican el îi pregătea Papei Ioan Paul al II-lea discursurile pentru vizitele pontifului în diverse ţări ale lumii. Teologul a devenit celebru însă pentru faptul că s-a distanţat de viziunea oficială a bisericii catolice asupra religiei şi conceptului de divinitate şi pe care le consideră “copilăreşti”. El s-a retras, din proprie iniţiativă, din structurile bisericii.

Interviul realizat online va fi difuzat pe TVR Cluj în 2014, în preajma sărbătorilor pascale.

9:00 Cântec şi poveste (R)

- R (Reluare)

9:50 Carte de citire

 
TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

La o cafea cu Poliția Rutieră | VIDEO

La o cafea cu Poliția Rutieră | VIDEO

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Mai mulți motocicliști clujeni s-au reunit marți dimineață la o cafenea din oraș pentru a discuta cu politiștii de la Rutieră despre cele mai ...

Olimpiada Națională de Cofetărie-Patiserie și Brutărie, la Cluj-Napoca

Elevi din toată România s-au întrecut în creativitate și rețete inedite la Olimpiada Națională de Cofetărie-Patiserie și Brutărie, desfășurată la ...

 

#tvrcluj