loader
Foto

Galerie foto

Handbalista Valeria Motogna, eroină în "Poveştile lu’ Pilu"

Vineri, 21 iunie, de la ora 13:30, la TVR 3, la "Poveştile lu’ Pilu" puteți revedea povestea handbalistei Valeria Motogna. O ediţie despre ascultare, tenacitate, muncă şi răsplată.

 

Poveştile lu’ Pilu

Uneori am impresia că orice e posibil, limitele sunt distruse, apar impulsuri ce doboară bariere, e drept că uneori imaginare, şi totul ia sfârşit. Am învins! Simt că această introducere descrie simplu, dar obiectiv, „tabloul” eroului de poveste.

E o ardeleancă daco-getă-get-beget, venită din poveştile lui Liviu Rebreanu, acolo unde munca şi respectul sunt ingredientele omului de rând. A ştiut să asculte şi să-şi construiască fapte prin...ascultare.

Sportul nu i-a fost un refugiu, ci un prieten, apoi şi-a strâns această prietenie la piept – faptă ce-o face şi astăzi – plimbându-se pe aleile succesului fără nicio ezitare, chiar dacă ea spune „.Mi-aş dori să rejoc două meciuri (n.n. România – Norvegia şi Oltchim - Viborg), dar eu tot la fel aş juca...” lăsând să curgă, în urma ei, medalii, cupe sau alte simboluri sportive ce i-au răsplătit efortul.

Bistriţeanca de atunci parcă şi-a simţit viitorul acoperit de trofee. La 16 ani ridica cu normalitate prima cupă europeană cucerită. La 16 ani! N-a ezitat niciodată, de aceea nu are niciun regret din punct de vedere sportiv (are unul, dar discret...) a ştiut că sportul îi răsplăteşte ascultarea, iar tenacitatea, norocul şi munca au întregit...răsplata.

(w882)

A fost campioană mondială (n.n. campionatul Mondial pentru Tineret, 1999 - China), dar şi europeană. Dacă succesul s-ar măsura în metri, a fost la un metru de Cupa Campionilor Europeni (Oltchim), dar uneori distanţele nu ţin cont de dorinţe sau iluzii. Eşecul nu este opusul succesului, e o răsplată a momentului.

Apogeul a fost în 2008 la Jocurile Olimpice de la Beijing. A fost port-drapelul delegaţiei României. Şi–a condus „echipa” spre olimpiadă.

Da, ea este eroul de poveste: Valeria Motogna.

(w882)

***

A început să joace handbal la Bistriţa, în 1991, fiind descoperită de antrenorul Dumitru Găvan. În 1994, ea a fost remarcată de Gheorghe Tadici şi transferată la secţia de junioare a echipei antrenate de acesta, Silcotub Zalău, de unde a promovat apoi la echipa de senioare. În 1998 şi 1999, Motogna a obţinut cu echipa naţională a României două medalii de aur, la Campionatele Mondiale pentru juniori, respectiv pentru tineret. În 2006, Gheorghe Tadici a devenit antrenorul Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a adus mai multe jucătoare de la Zalău, inclusiv pe Valeria Motogna. Cu Oltchim, Motogna a câştigat Cupa Cupelor EHF în 2007, Trofeul Campionilor EHF în acelaşi an, şi a jucat finala Ligii Campionilor EHF în 2010. În 2000 şi 2008, ea a fost componentă a echipelor naţionale ale României care au avansat până în sferturile de finală ale turneelor feminine de handbal de la Jocurile Olimpice. De altfel, la Olimpiada din 2008, Motogna-Beşe a fost desemnată căpitanul echipei şi port-drapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere.

Alexandru „Pilu” Bănoi, jurnalist

(Redifuzare din 7 iunie 2019)

14:00 Cap de afiş

15:00 Transilvania culturală

 

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

“Față în față”, cu Vasile Dîncu

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în față” Loredana Corchiș va discuta cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

Petrescu, antrenor din umbră | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Dan Petrescu a semnat cu CFR Cluj un contract pe 3 ani, dar actualul antrenor interimar nu a fost informat de conducere.

 

#tvrcluj