loader
Foto

Viaţa trăită într-un buncăr, un război de zi cu zi

În judeţul Cluj există  99 de buncăre, cele mai multe aflate în subsolul unor blocuri. Numite şi adăposturi civile pentru situaţii limită (cutremure, atacuri aeriene sau  nucleare), aici îşi duc zilele câteva familii din Cluj-Napoca.

 

După ce viaţa i-a pus la încercare şi au pierdut orice şansă de a avea propria lor locuinţă, buncărele au devenit „casă” pentru patru familii din Cluj. Fără căldură şi fără lumină. Asta însă nu îi opreşte să spere că, într-o zi, se vor putea bucura de propria lor casă.

Mihaela îşi duce viaţa, de mai bine de patru ani, sub pâmânt. În urmă cu câţiva ani, femeia a depus, împreună cu soţul ei, actele necesare la Primăria Cluj-Napoca pentru a obţine o locuinţă socială. Nu a reuşit, deoarece, între timp, cei doi au divorţat, iar actele erau pe numele soţului, aşa că dosarul nu a mai fost eligibil. Acum, la cei 36 de ani, Mihaela şi fetiţa ei, elevă în clasa a doua, sunt nevoite să trăiască într-un adăpost civil. Adăpostul are un singur geam, şi acela defect. Umezeala este foarte mare, astfel că igrasia este peste tot, în fiecare colţ al buncărului. Din hainele pe care le poartă Mihaela răzbate acelaşi miros greu de igrasie. Adăpostul, impropriu locuitului, nu dispune de niciun sistem de încălzire. Mai mult, sursele improvizate de căldură, cum ar fi cel cu lemne, este strict interzis. Mihaela spune că se descurcă. Greu, dar se descurcă.

Chiar dacă aşa zisa locuinţă se află la câţiva metri sub pâmânt, femeia a încercat să o amenajeze astfel încât să fie cât mai primitoare.

În buncăr, totul e aranjat de Mihaela ca să arate cât mai curat, ca să arate cât mai… a casă. Ar mai fi de amenajat foarte mult dar, ţinând cont că nu e o locuinţă permanentă, nu vrea să investească foarte mult. De altfel, nici nu îşi permite.

Şi mai dureros este faptul că fetiţa Mihaelei, elevă în clasa a doua, este nevoită să îşi facă lecţiile la lumina slabă şi chioară a unei lămpi.

Iulia Perşa, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca, a declarat pentru TVR Cluj: “Dintre aceste adăposturi civile, doar patru sunt locuite. Este vorba de cazuri sociale disperate. Unele dintre aceste persoane au depus dosare sociale pentru a primi o locuinţă din fondul locativ de stat sau ANL. Oricum, ei nu plătesc chirie Primăriei Cluj-Napoca, îşi plătesc doar cheltuielile de întreţinere: apă şi, unde e cazul, curent.”

19:00 Actual Regional (R)

(Tableta de sănătate) (Reluare)

20:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
10 ani de studii indiene la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca | VIDEO

Este sărbătoare la Centrul Clujean pentru Studii Indiene, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Se împlinesc 10 ani de activitate.

"Fără Prejudecăți", la TVR Cluj | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

V-am invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiunii Fără Prejudecați, sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 10:00, la TVR Cluj.

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

“Față în Față”, cu Vasile Dîncu | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 19 aprilie, la “Față în Față” Loredana Corchiș a discutat cu prof. univ. dr. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, despre ...

 

#tvrcluj