loader
Foto

Galerie foto

Andrei Klein, Holocaustul, cartea sa şi supravieţuirea memoriei

„Lea-Povestea familie mele” este titlul cărţii semnată de Andrei Klein, unul dintre supravieţuitorii Holocaustului. Cartea prezintă cele mai crunte momente prin care familia clujeanului a trecut în lagărul Moghilev Podolski din Transnistria.

 

Născut pe 1 aprilie 1942 în lagărul din Transnistria, Andrei Klein descrie în această carte experienţele pe care părinţii săi le-au trăit la Moghilev Podolski: „E unul dintre proiectele mele de viaţă, pentru că e foarte important pentru mine să prezint viaţa familiei mele, care a trecut prin atâtea suferinţe şi care se poate asemăna cu viaţa multora din evreimea clujeană şi nu numai”, a declarat Andrei Klein.

Oamenii de ştiinţă care studiază fenomenul Holocaustului spun că această carte reprezintă istoria unei comunităţi. Kovacs Lucian Năstase, cercetător ştiinţific, declară: „Este o carte plină de substanţă, în sensul că urmăreşte destinul unei familii, ceea ce înseamnă mai mult decât o familie de ordin biologic, adică aproape istoria unei comunităţi.”

Ovidiu Pecican, prof. univ. dr. la Facultatea de Studii Europene, prezentatorul cărţii, consideră că „supravieţuirea este esenţială, pentru că supravieţuirea personală, pe seama Holocaustului, înseamnă, până la urmă, supravieţuirea memoriei. Dacă ai supravieţuit poţi să  transmiţi ceea ce ai văzut, ceea ce ştii, ceea ce ai auzit”.

Epopeea familiei Klein a început în 1940, când Ardealul de Nord a fost alipit Ungariei. Părinţii lui Andrei au plecat din Cluj şi s-au stabilit la Bucureşti, dar nu au rămas prea mult timp în Capitală. În perioada guvernării legionare, familia a fost nevoită să-şi ia din nou lumea în cap. S-a mutat la Vatra Dornei, unde avea nişte prieteni. De aici, soţii Klein au fost deportaţi în Transnistria, ajungând în lagărul de la Moghilev Podolski, din Transnistria, unde s-a născut Andrei. În 13 aprilie 1944, lagărul a fost eliberat.

Cartrea a fost lansată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi a fost prezentată de Ovidiu Pecican.

12:30 tvrcluj.ro

(arhiva)

13:30 Vine Cluju’ pe la noi!

- direct
 
Ediție specială

În Vinerea Mare, 3 Mai 2024, de la ora 19.00, la TVR Cluj, v-am invitat la o ediție specială a emisiunii "Cântec și Poveste", dedicată cântărilor ...

Duminică, 21 aprilie, la "Semn de carte" subiectul a fost "Vârstele subversiunii. Nicolae Steinhardt și deconstrucția utopiilor", de Adrian Mureșan.

1 Mai grădinăresc | VIDEO

1 Mai grădinăresc | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Mulți clujeni au participat la un tur prin grădinile mai puțin cunoscute din Cluj-Napoca.

 

#tvrcluj