loader
Foto

Caravana „Moldova spre Europa”. Şi a fost ziua întâi

Oraşul Bălţi a reprezentat prima oprire în itinerariul jurnalistic al Caravanei „Moldova spre Europa”. Un proiect unicat al Studioului Teritorial TVR Cluj transmis de patru canale de televiziune: TVR Cluj, TVR 3, TVR Moldova şi TV Moldova 1.

 

Odată ajunsă în Republica Moldova, Caravana Studioului Teritorial TVR Cluj „Moldova spre Europa” a făcut un prim popas în oraşul Bălţi. Pe parcursul primei zile a caravanei, dedicată învăţământului superior şi vieţii academice din oraşul de peste Prut, au fost transmise două emisiuni în direct din platoul TVR Cluj amenajat în campusul Universităţii de Stat “Aleccu Ruso”din Bălţi.

În prima emisiune, difuzată în direct la ora 13:00, Sebesi Karen i-a avut invitaţi pe prim-prorectorul Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, conf. univ. dr. Alexandru Balanici, şi conf. univ. dr. Valentina Priţcan, prorector responsabil cu activitatea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale din cadrul universităţii, dar şi trei profesori ai Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, universitate care are o extensiune în oraşul Bălţi: conf. dr. Florin Brânză, coordonatorul extensiunii universităţii din Bălţi, prorectorul universităţii ieşene, prof. univ. dr. Dumitru Luca, şi prof. univ. dr. Dinu Airinei, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Extensiunea universităţii ieşene la Bălţi este finanţată de statul român. Anual sunt puse la dispoziţia tinerilor din Republica Moldova 80 de locuri pentru specializarea fizică tehnologică şi 100 de locuri la economia comerţului, turismului şi serviciilor.

Tema celei de-a doua emisiuni, difuzată în direct la ora 18:00, a fost “Reforma europeană a învăţământului din Republica Moldova”, iar invitaţi în platou au fost Maia Sandu, ministrul Educaţiei din Republica Moldova şi prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rectorul Universităţii “Alecu Russo” din Bălţi. S-a discutat despre sincronizarea cererii de pe piaţa muncii cu oferta educaţională a învăţământului superior, dar şi despre calitatea acestuia. Maia Sandu a precizat că, în aceste zile, Ministerul Educaţiei din Republica Moldova este în plin proces de creare a unei Agenţii de Asigurare a Calităţii după model european. Aceasta va face evaluarea programelor în toate instituţiile de învăţământ superior şi va face şi acreditarea acestora. Un alt proiect important al ministerului Educaţiei este crearea unui program de mică mobilitate care presupune schimbul de experienţă inter-ţări. Concret, studenţii din România vor avea posibilitatea să înveţe în Republica Moldova pe perioada unui semestru, iar studenţii din Republica Moldova vor putea să îşi aleagă o universitate din România la care să înveţe tot pe perioada unui semestru. Despre parteneriatul universitar a vorbit şi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare din Guvernul României. Într-o intervenţie telefonică acesta spus că au fost puse la punct primele proiecte prin care instituţiile de cercetare din cele două ţări să poată să participe împreună la programe cum ar fi ORIZONT 2020 sau ELI-NP, celebrul LASER de la Măgurele.

Nu rataţi emisiunile Caravanei „Moldova spre Europa”, o producţie TVR Cluj, transmise pe nu mai puţin de patru canale de televiziune: TVR Cluj, TVR 3, TVR Moldova şi TV Moldova 1.

9:00 Cultart (R)

- R (Reluare)

9:50 Carte de citire (R)

- R (Reluare)
 
Ediție specială

În Vinerea Mare, 3 Mai 2024, de la ora 19.00, la TVR Cluj, vă invităm la o ediție specială a emisiunii "Cântec și Poveste", dedicată cântărilor ...

Duminică, 21 aprilie, la "Semn de carte" subiectul a fost "Vârstele subversiunii. Nicolae Steinhardt și deconstrucția utopiilor", de Adrian Mureșan.

1 Mai grădinăresc | VIDEO

1 Mai grădinăresc | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Mulți clujeni au participat la un tur prin grădinile mai puțin cunoscute din Cluj-Napoca.

 

#tvrcluj