loader
Foto

Fabrica de sticlă din Turda, sub spectrul falimentului

Cea mai mare fabrică de sticlă din România este în pragul falimentului din cauza datoriilor. Cei peste 300 de muncitori angajaţi la Fabrica „Sticla” Turda vor rămâne fără loc de muncă dacă autorităţile nu vor găsi o soluţie.

 

Fabrica „Sticla” Turda duce în spate o serie de datorii istorice care au dus-o în pragul falimentului deşi acum are numeroase contracte cu companii străine din Europa şi Statele Unite ale Americii. Din cele 12 hectare şi 36 de clădiri pe care le are în administrare, numai o singură clădire este funcţională. Cheltuielile pentru întreţinerea şi paza spaţiilor aflate în paragină consumă toţi banii societăţii.

Traian Rusan, directorul Fabricii „Sticla” Turda, a declarat pentru TVR Cluj: „Momentan, situaţia este destul de dificilă pentru că, în luna aprilie, avem un termen de plată a unor datorii istorice. Planul de reorganizare s-a încheiat. Să ne gândim că din cele 12 hectare de cât dispune fabrica folosim doar unul, că din cele 36 de clădiri folosim doar una, dar, cu toate acestea, consumul energetic este enorm.”

Autorităţile judeţene caută în acest moment soluţii pentru a salva fabrica. Există posibilitatea ca imobilele neutilizate să revină instituţiilor statului prin darea în plată, o modalitate prin care proprietăţile ajung în posesia statului în contul datoriei: „Noi am făcut nenumărate demersuri la Ministerul Economiei, la Ministerul Turismului, la Ministerul de Finanţe, inclusiv la primul ministru, şi surpriza noastră, una extraordinară, a fost că, în urmă cu o săptămână, am primit răspuns de la primul ministru, de la cancelaria acestuia, prin care îşi arăta disponibilitatea de a face orice ca să salvăm fabrica, acest brand al oraşului Turda”, a declarat, pentru TVR Cluj, Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

„O parte din aceste imobile pot fi date în plată instituţiilor statului, pe de o parte, pentru a se valorifica aceste imobile şi a scădea datoria, iar pe de altă parte vorbim de aproape zece hectare în care s-ar putea organiza un parc industrial cu ajutorul Consiliului Judeţean Cluj”, a declarat Alexandru Cordoş, senator PSD.

O altă soluţie ar fi înfiinţarea unui muzeu al sticlei şi unul al apei, proiect integrat într-un plan de dezvoltare al turismului în municipiul Turda.

În luna aprilie a acestui an datoriile societăţii vor ajunge la scadenţă. Atunci se va decide soarta celor peste 300 de muncitori ai fabricii. Reprezentanţii societăţii speră, totuşi, la o prelungire a acestui termen.

1:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)

2:00 Telejurnal TVR 3 (R)

- R (Reluare)
 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj