loader
Foto

La Curtea de Apel Cluj, magistraţi şi grefieri puţini, dosare multe

Lipsa grefierilor şi a judecătorilor face ca zeci de mii de dosare să bată pasul pe loc. Tot din această cauză, unele termene sunt prelungite, motiv pentru care, odată ajunşi în instanţe, clujenii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

 

Din cauza numărului scăzut de judecători şi grefieri arondaţi instanţelor Curţii de Apel Cluj, mii de dosare stau în aşteptare, iar timpul de soluţionare a cauzelor se întind pe durata a ani de zile.

Cele patru instanţe arondate Curţii de Apel Cluj (Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş) trebuiau să primească, potrivit unui program început anul trecut de către Guvern, peste 100 de judecători în trei ani. Acest lucru nu s-a întâmplat, susţine preşedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea: “Anul acesta n-am primit niciun semn de acest fel, prin urmare nu ne-a transmis nici Ministerul Justiţiei, nu ne-a transmis nici CMS-ul că vom primi judecători şi grefieri.”

În urma discuţiilor, membrii CSM consideră că volumul de muncă alocat fiecărui judecător şi grefier este mult prea mare.

Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM 1), a declarat pentru TVR Cluj: “Discrepanţele sunt atât de mari, încât este obligatoriu trebuie să facem ceva privind redistribuirea resurselor umane. Cu titlul de exemplu vă pot spune faptul că o judecătorie cu circa 4.000 de dosare are 12 judecători şi 18 grefieri, iar o altă judecătorie cu circa 80.000 de dosare are 50 de judecători şi 70 de grefieri.”

Şi grefierii se confruntă cu probleme de personal.

Maria Olaru, grefier, aduce lămuriri: “Despre Noul Cod de Procedură Civilă se poate spune că a fost gândit pentru doi grefieri la un judecător şi, totuşi, în cadrul instanţei noastre funcţionează un grefier la un judecător. Asta înseamnă un volum de muncă dublu.”

Potrivit raportului Curţii de Apel Cluj, anul trecut au fost judecate, în cele patru judeţe arondate (Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş) aproape 240.000 de dosare.

4:00 Actual Regional (R)

(Tableta de sănătate) - R (Reluare)

5:00 Vine Cluju’ pe la noi! (R)

- R (Reluare)
 
Ediție specială

În Vinerea Mare, 3 Mai 2024, de la ora 19.00, la TVR Cluj, v-am invitat la o ediție specială a emisiunii "Cântec și Poveste", dedicată cântărilor ...

Duminică, 21 aprilie, la "Semn de carte" subiectul a fost "Vârstele subversiunii. Nicolae Steinhardt și deconstrucția utopiilor", de Adrian Mureșan.

1 Mai grădinăresc | VIDEO

1 Mai grădinăresc | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Mulți clujeni au participat la un tur prin grădinile mai puțin cunoscute din Cluj-Napoca.

 

#tvrcluj