loader
Foto

Galerie foto

Minunea românească din Odorheiu Secuiesc

Echipa TVR Cluj ajunge la Odorheiu Secuiesc pentru a spune povestea extraordinară a aşezământului “Sfântul Iosif” unde 150 de copii sunt crescuţi cu eforturi deosebite de către măicuţe greco-catolice.

 

Elena Nicolae

UPDATE: Ediția din 15 decembrie a emisiunii “Caravana TVR3” este disponibilă online pe TVR+

Congregatia "Inimi neprihănite" creşte şi educă de ani de zile sute de copii orfani sau din familii cu situaţii dificile, fără sprijin din partea statului român sau al autorităţilor locale. Aşezământul "Sf. Iosif" reprezintă, de altfel, unica soluţie a copiilor de etnie română care vor să înveţe în limba maternă în zonă. Este considerat o enclavă de românism în inima Ţinutului Secuiesc.

Sora Emilia Trif se laudă cu zecile de copii care au reuşit să intre la facultate prin efortul ei şi a celorlalte măicuţe. TVR Cluj îşi propune să afle cum reuşesc acestea să ofere un nivelu ridicat de educaţie pentru cei 150 de “îngeri” doar cu sprijinul donatorilor.Datorită copiilor de la Sfântul Iosif” supravieţuieşte şi singurul liceu românesc din zonă, “Liceul Marin Preda”, care altfel ar fi desfiinţat din lipsa numărului minim de elevi necesar.

Clădirea în care funcţionează aşezământul a fost construită de către o fundaţie eleveţiană în 1992. Măicuţele au fost alungate şi agresate de către localnici, inclusiv de către autorităţile locale, ani la rând şi au scăpat doar cu paza jandarmilor şi al poliţiei. În 2008 instanţele de judecată au dat definitiv clădirea congregatiei "Inimi neprihănite".

În ciuda acestor oprelişti, în casa de la Odorheiu  Secuiesc, toţi copiii până la vârsta majoratului sunt copii, şi atât: „Avem români, maghiari şi ţigani aici, nu ne-a interesat ce religie au, ce etnie sau din ce zonă a ţării sunt aduşi. Noi rămânem o organizaţie privată, nu ne încurcăm cu nimeni şi ne păstrăm linia. Vrem să se vadă miracolul. Această casă este locul suferinţelor” le declara în urmă cu mai mulţi ani jurnaliştilor sora Maria Ionela, care la acel moment avea 81 de ani.

"Duminică, 15 decembrie, de la ora 17.00, în cadrul emisiunii Caravana TVR3, veţi cunoaşte impresionanta poveste a celor 12 măicuţe care îngrijesc 150 de copii la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc.  Dincolo de cuvinte, acest aşezământ înseamnă dragoste, credinţă şi speranţă. Înseamnă un loc special pe care e de ajuns să îl vizitezi o dată şi să nu îl uiţi niciodată. Dragostea şi răbdarea cu care sunt înconjuraţi copiii de aici îi ajută să cunoască partea frumoasă a vieţii. Învaţă să spună...te iubesc, mulţumesc şi iartă-mă şi pornesc în viaţă purtând în suflet valorile învăţate de la măicuţele greco-catolice: să fie buni şi să-i ajute la rândul lor şi pe alţii" spune Andreea Damian, producătorul emisiunii.

 

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina

23:50 Ştiri pe scurt (R)

- R (Reluare)
 
Fructele românești de altădată, readuse la viață | VIDEO

Mere cu arome de pepene galben, trandafir sau ananas, piersici mov și vișine albe – toate acestea nu sunt doar roade ale imaginației, ci fructe ...

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

 

#tvrcluj