loader
Foto

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca deţine reţeta elixirului dragostei

Formula elixirului dragostei a fost descoperită de multă vreme şi se află în posesia Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca. De Dragobete, cea mai veche farmacie a oraşului a dezvăluit vizitatorilor secretul.

 

Muzeografii au jucat rolul ghizilor în seara de Dragobete şi le-au prezentat celor care le-au trecut pragul ingredientele iubirii şi formula elixirului dragostei. De fapt, este vorba de trei reţete, una potrivită cuplurilor, una potrivită femeilor şi una cu efecte garantate asupra bărbaţilor.

Elixirul dragostei pe care îl consumau domniţele avea un gust mai dulce, spre deosebire de cel pentru bărbaţi care era mai sec. Această licoare era accesibilă doar celor înstăriţi, fiind puţini cei care şi-o permiteau din cauza preţului piperat.

Radu Crişan, curatorul Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, a declarat pentru TVR Cluj: “Elixirele dragostei se făceau pentru parteneri, dar şi separat, pentru femei şi pentru bărbaţi. Pentru fiecare tip de elixir existau recipiente... personalizate. Elixirele erau foarte scumpe, iar cei care le cumpărau credeau cu tărie în eficacitatea acestora.”

Cu multă vreme în urmă, farmaciştii clujeni preparau nu doar leacuri, ci și poțiuni care să ajute în dragoste.

“Cred că fiecare dintre noi vrem să avem succes, nu numai în dragoste. Depinde ce gândim în momentul în care percepem din natură ceea ce primim. Cred că elixirul dragostei este amuleta noastră zilnică”, este de părere una dintre vizitatoarele Muzeului Farmaciei din Cluj-Napoca, cu ocazia zilei de Dragobete.

Îndrăgostiţii au văzut în ce recipiente se păstrau în vremuri de mult apuse elixirele iubirii, dar mai ales au aflat secretul care se ascunde în spatele „parfumului de iubire”.

Cea mai veche farmacie a orașului, deschisă în 1573, face parte din Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

 

0:00 Observator transilvan (R)

- R (Reluare)

1:00 Prim plan obiectiv (R)

- R prima parte (Reluare)
 
Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca | VIDEO

De o călătorie fascinantă în lumea teatrului au avut parte sute de clujeni. A fost Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Lucian Blaga din ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Schengen și nu prea | VIDEO

Schengen și nu prea | VIDEO

publicat: marţi, 26 martie 2024

La finalul acestei luni, România va intra în spațiul aerian Schengen. Adulții care vor călători cu copii vor trebui să treaca totuși pe la ...

 

#tvrcluj