loader
Foto

Premierul Victor Ponta – pilot de avion de vânătoare F-16

Exerciţiul militar aviatic româno-american “Dacian Viper 2014” a luat sfârşit. Printre “co-piloţii” români care au urcat într-un avion de vânătoare american  F-16  cu dublă comandă a fost chiar premierul României, Victor Ponta.

 

Ajuns la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, primul ministru a participat la ultima zi a exerciţiului româno-american “Dacian Viper 2014”. Acesta a venit alături de ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi de preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu.

Premierul a ajuns pe pistă cu o maşină, fiind îmbrăcat în uniformă de pilot al Forţelor Aeriene Române şi s-a îndreptat spre un avion F-16. Avionul este unul cu dublă comandă şi a fost pilotat de un pilot american. Medicii de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii au afirmat că premierul Victor Ponta a făcut înainte câteva teste medicale şi a primit instrucţiuni legate de zbor şi de comunicarea cu pilotul.

Victor Ponta, prim-ministrul României, a declarat pentru TVR Cluj: “Când eşti acolo sus, într-un F-16, e o experienţă absolut unică. Nu poţi să o compari cu cea de la maşinile de curse.”

Premierul a subliniat importanţa pe care o are acest exerciţiu pentru imaginea României în afara ţării: “Noi suntem un aliat pe care toţi ceilalţi se pot baza şi care ştiu că, la nevoie, aşa cum este acum, găsesc în România militari bine pregătiţi.”

“Astăzi, avem o armată de profesionişti, nu mai este ca atunci, pe vremuri, cum se zicea, o armată de recruţi. Am văzut, acum, şi posibilităţile noastre de inter-operabilitate şi nivelul foarte bun de pregătire”, a declarat, la rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României.

Avioanele F-16 pe care militarii români s-au pregătit intens timp de o săptămână, vor fi achiziţionate de Guvern, însă lucrurile nu sunt atât de simple.

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, a explicat: “Problema este cea de a creea capabilitatea de aviaţie de vânătoare, în sensul că această capabilitate înseamnă mult mai mult: achiziţia lor, modernizarea lor, pregătirea personalului -piloţi, ingineri, controlori de trafic-, realizarea infrastructurii compatibile cu avioanele F 16.”

Exerciţiul american “Dacian Viper 2014” s-a aflat la  a patra ediţie, iar obiectivul principal a fost  antrenamentul în comun al militarilor români şi americani.

22:00 Program Ucraina

- preluare TV Ucraina

23:50 Ştiri pe scurt

 
Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

Târgul de Carte Gaudeamus la Cluj-Napoca | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima zi a Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca a fost dedicată îndrăgitului umorist Cornel Udrea.

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

Începe Campionatul Național de Raliuri | VIDEO

publicat: joi, 25 aprilie 2024

Prima etapă din 2024 este vineri și sâmbătă, Raliul Harghitei.

Scriitoarea Florina Ilis, față în față cu publicul | VIDEO

Academia Română, filiala Cluj-Napoca, lansează o serie de evenimente la care scriitorii se întâlnesc cu cercetători, profesori universitari și ...

 

#tvrcluj