loader
Foto

Protest în straie moroşeneşti, la Strasbourg

Sătui să tot aştepte ca autorităţile române să îi pună în posesia unor păduri câştigate în instanţă, 50 de locuitori din Borşa, Maramureş, s-au îmbarcat într-un autocar şi au mers la Strasbourg pentru a protesta la CEDO.

 

Protestul maramureşenilor nu a fost, însă, unul obişnuit. Ei s-au îmbrăcat în costume populare şi au încercat să atragă atenţia forurilor şi autorităţilor europene cu dansuri şi cântece specifice Maramureşului istoric.

Cei 50 de maramureşeni au venit la Strasbourg pentru a protesta în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) încercând să atragă atenţia asupra abuzurilor făcute de justiţia din România.

Composesoratul în care s-au asociat maramureşenii a câştigat în instanţă, încă din anul 2005, aproximativ 17.000 de hectare de pădure. Chiar dacă au nenumarăte sentinţe definitive, oamenii nu au fost puşi în posesie de Romsilva. Sătui până peste cap de abuzuri şi de promisiuni că problema le va fi rezolvată, cei 50 de locuitori din Borşa s-au îmbarcat într-un autocar şi au mers să îşi spună of-ul chiar în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Matei Mihaly, preşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa, a declarat: “Suntem aici având în vedere că instituţiile statului din România, care ar trebui să îşi facă datoria, nu şi-o fac. Nu ar trebui să ajungem la curţile altor “împăraţi”, dar România nu ne dă dreptul de proprietate. Avem o sentinţă de 10 ani. Este definitivă şi irevocabilă.”

Oamenii veniţi la Strasbourg de la peste 2.000 de kilometri distanţă au afişat pancarte atât în limba română, cât şi în limba franceză, şi au protestat în stil moroşenesc, cu ceteraşi şi costume populare.

Moroşenii au reuşit să atragă atenţia străinilor, care s-au înghesuit să îşi facă poze cu ei.

Ei au atras atenţia şi reprezentanţilor CEDO, care i-au invitat la discuţii. Oamenii au depus o nouă plângere şi cer să li se explice de ce prima lor plângere făcută la CEDO, acum 9 ani, este blocată de statul român.

7:00 Telejurnal matinal

- simultan TVR 1

8:50 Carte de citire

 
Ediție specială

În Vinerea Mare, 3 Mai 2024, de la ora 19.00, la TVR Cluj, vă invităm la o ediție specială a emisiunii "Cântec și Poveste", dedicată cântărilor ...

Duminică, 21 aprilie, la "Semn de carte" subiectul a fost "Vârstele subversiunii. Nicolae Steinhardt și deconstrucția utopiilor", de Adrian Mureșan.

1 Mai grădinăresc | VIDEO

1 Mai grădinăresc | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Mulți clujeni au participat la un tur prin grădinile mai puțin cunoscute din Cluj-Napoca.

 

#tvrcluj