loader
Foto

Protezele de sân rămân, deocamdată, nedecontate de CNAS

Operațiile de mastectomie au un impact psihologic imens asupra femeii. Este important ca, după o astfel de intervenţie, pacienta să aibă sprijinul familei, dar şi a sistemului medical.

 

O propunere legislativă a unor parlamentari cerea modificarea Legii Sănătăţii. Astfel, bolnavele de cancer la sân ar fi putut beneficia de proteze mamare gratuite. Plenul Senatului a respins, însă, această propunere.

Rodica Uioreanu este doar unul dintre miile de cazuri. Ea şi-a pierdut sânul drept în urmă cu 33 de ani. A avut noroc cu familia sa care a fost alături de ea după operaţia de mastectomie. Dar, chiar şi aşa, viaţa ei s-a schimbat complet. Ea spune că este normal ca, la 37 de ani, dacă nu ai un sân, să fii inhibată. Pentru că nu a avut bani de o reconstrucţie a sânului, clujeanca a mascat cum a putut mastectomia. Îşi făcea proteze din burete, din orez sau din diverse materiale. Toate aceste improvizaţii erau, însă, foarte incomode.

Costul unei operaţii de reconstrucţie este de 500 de euro, dar doar 2% dintre femeile cu mastectomie apelează la chirurgia reparatorie. În acest moment, ţara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului la sân. CNAS decontează prin programele sale doar intervenţia chirurgicală şi internarea, proteza neaflându-se pe această listă.

Mihai Aşchilean, medic estetician, a declarat pentru TVR Cluj: “Există mai multe procedee de reconstructie a sânului pornind de la materiale aloplastice la ţesuturile proprii ale pacientei.”

Psihologii spun că marea majoritate a femeilor suferă de tulburări psihice după o mastectomie: “Unele dintre paciente ajung să aibă tulburări psihologice în adevăratul sens al cuvântului, similare tulburărilor depresive sau anxietăţii. Ce se întâmplă în cazul acestor femei este faptul că imaginea de sine este afectată. Unele dintre ele simt că nu mai sunt normale sau, poate, un aspect semnificativ este acela că nu se mai simt atractive pentru partenerul lor de viaţă”, a declarat psihologul Silviu Matu.

Operaţiile de reconstrucţie mamară, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân, ar fi putut fi decontate de stat. Propunerea legislativă a venit din partea a trei parlamentari PNL, care cereau modificarea Legii Sănătăţii 95/2006. Astfel, toate costurile protezelor mamare pentru reconstrucţia sânului trebuiau incluse în rândul serviciilor medicale decontate de CNAS.

Plenul Senatului a respins, la vot, propunerea legislativă. Reprezentanţii Guvernului au anunţat că există deja o ordonanţă de guvern în acest sens, dar acesta nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

 

5:00 Transilvania culturală (R)

- R (Reluare)

6:00 Retrospectiva ştirilor săptămânii (R)

- R (Reluare)
 
Ediție specială

În Vinerea Mare, 3 Mai 2024, de la ora 19.00, la TVR Cluj, v-am invitat la o ediție specială a emisiunii "Cântec și Poveste", dedicată cântărilor ...

Duminică, 21 aprilie, la "Semn de carte" subiectul a fost "Vârstele subversiunii. Nicolae Steinhardt și deconstrucția utopiilor", de Adrian Mureșan.

1 Mai grădinăresc | VIDEO

1 Mai grădinăresc | VIDEO

publicat: joi, 02 mai 2024

Mulți clujeni au participat la un tur prin grădinile mai puțin cunoscute din Cluj-Napoca.

 

#tvrcluj